2017. szeptember 25., hétfő, Eufrozina, Kende napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/ketseges-az-amerikai-szigoritas-kuba-ellen-1957078/

Kétséges az amerikai szigorítás Kuba ellen

Egy hónap után kommentálta az amerikai elnök új Kuba-politikáját Raúl Castro. Fidel öccse a törvényhozás előtt kijelentette: továbbra is a kapcsolat normalizálásán dolgozik az Egyesült Államokkal. „Minden stratégia, amely a forradalmat igyekszik letörni, el fog bukni!” – jelentette ki. „Kuba és az Egyesült Államok képes együttműködni, ha tiszteletben tartják a különbségeket, és az emberek érdekei maradnak szem előtt. Országunk nem nyújt engedményeket a szuverenitását és a függetlenségét illetően, és nem tárgyal az alapelveiről” – üzente a kubai elnök amerikai kollégájának.

Donald Trump múlt hónapban jelentette ki: részben visszavonja elődje, Barack Obama intézkedéseit. A volt államfő ugyanis az évtizedes fagyos viszony után 2014-ben újraindította a diplomáciai kapcsolatokat Kubával, és megtette az első lépéseket a helyzet normalizálására. Trump júniusban többek között korlátozta az amerikai látogatásokat Kubába, illetve megtiltotta a kifizetéseket olyan cégeknek, amelyek valamilyen formában kötődnek a kubai hadsereghez – ez a kubai gazdaság hatvan százalékát, szinte az egész turisztikai szektort érinti. Felszólította a sziget vezetését, hogy engedje szabadon a politikai foglyokat, és tartson szabad választást.

Az emberi jogok tekintetében Kubának „nincs szüksége semmilyen leckére: sem az Egyesült Államoktól, sem bárki mástól” – fogalmazott Castro a Havanna Times kubai lap szerint. De jelezte: kormánya készen áll az együttműködés folytatására. „A kubai vezető ahelyett, hogy szócsatába bocsátkozna az illékony hangulatú amerikai elnökkel, igyekszik az elért eredményeket megtartani, jó példát mutatva ezzel” – írja az El País lap washingtoni tudósítója.

Pénteken Washingtonban egyébként újabb hat hónappal meghosszabbították a kubai embargó részbeni felfüggesztését. A kérdés tehát valójában már eldöntött. Trump a kereskedelmi enyhítéseket nem vonta vissza: az elvek vitája az emberi jogokról csak a felszínen folyik. A kubai turizmust kár lenne kihagyni, és ezt Donald Trump is tudja.

Hirdetés

Kiemelt

A terrorizmus áldozatainak jogairól egyeztetnek a visegrádi és a Benelux-országok

Terrortámadás esetén az áldozatok „merőben új kategóriája” jelenik meg: ártatlan emberek, akik utcán sétálnak vagy szórakozóhelyen vannak – mondta a miniszter.

Poszt-trauma

Gyurcsánynak bele kellett rúgnia a határon túli magyarokba

Gulyás Marcinak viszont köszönetet mondott.

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!