2016. július 31., vasárnap, Oszkár napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/keszul-a-koztulajdonban-levo-brit-mualkotasok-internetes-adatbazisa-417079/

Készül a köztulajdonban lévő brit műalkotások internetes adatbázisa

MTI
A brit közgyűjtemények több mint 200 ezer olajfestménye után a szobrok és a papírra készült munkák internetes adatbázisa is elkészül – írta a The Art Newspaper. A projekt keretében több mint 200 ezer olajfestményt vettek katalógusba és fotóztak le. A munkát folytatják, és sok millió műalkotás nyilvános adatbázisát hozzák létre.

Az Art UK (korábbi nevén Public Catalogue Foundation) portáljára felkerül mintegy százezer szobor képe és adatai, valamint több millió, papírra készült mű, melyek közgyűjtemények tulajdonában vannak.

Az olajfestmények katalogizálását tíz év alatt fejezték be, hatmillió fontba (2,4 milliárd forint) került. Eredménye 87 nyomtatott kötetnyi katalógus és egy portál, melyen minden adatot meg lehet találni.

A 213 ezer olajfestmény kétharmadát múzeumok őrzik, a maradék helyi intézmények, egyetemek és kórházak tulajdonában van. A művek 90 százalékát sosem fotózták le, nyolcvan százalékuk nincs kiállítva.

A köztulajdonban lévő szobrokat, akár múzeumban vannak, akár épületekben vagy köztereken láthatók, az Art UK következő projektje katalogizálja, ez a tervek szerint négy évig tart.

Az Art UK felajánlja a lehetőségek a közgyűjteményeknek, hogy rajzaikat, vízfestményeiket, pasztellképeiket és nyomataikat a weboldalra feltölthessék, a munka júliusban kezdődik.

A papírra készült művek legnagyobb brit gyűjteménye a British Múzeumban (375 ezer alkotás), a Viktória és Albert Múzeumban (csaknem 200 ezer alkotás), valamint a Tate Britainben (50 ezer alkotás) található.

Ha a munka befejeződik, az Art UK honlapja lesz az ország közgyűjteményeiben őrzött művek digitális adatbázisa.

 

Hirdetés

Kiemelt

A hetven éves forint Firenzéből nyerte a nevét

Hetven éve, 1946. augusztus 1-jén vezették be Magyarországon a hiperinfláció felszámolása érdekében az új fizetőeszközt, a forintot.

Poszt-trauma

Pályahiba

Új pályára állítaná a magyar gazdaságot az LMP, ezért a párt akciótervet dolgoz ki.

Vágó István ezúttal Áderbe rúgott bele

A Gyurcsány-barát kvízmester hatalmas bakot lőtt.

Soros beindította a pénzágyúit: veszélyben a mesterterv

A spekuláns egyre szaporodó ráncait csak Hillary vasalhatja ki.

Csak, hogy a bajor belügyminiszter is megértse

„Nem fogtok nyugodtan aludni a házaitokban”.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!