2016. június 30., csütörtök, Pál napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/keszul-a-koztulajdonban-levo-brit-mualkotasok-internetes-adatbazisa-417079/

Készül a köztulajdonban lévő brit műalkotások internetes adatbázisa

MTI
A brit közgyűjtemények több mint 200 ezer olajfestménye után a szobrok és a papírra készült munkák internetes adatbázisa is elkészül – írta a The Art Newspaper. A projekt keretében több mint 200 ezer olajfestményt vettek katalógusba és fotóztak le. A munkát folytatják, és sok millió műalkotás nyilvános adatbázisát hozzák létre.

Az Art UK (korábbi nevén Public Catalogue Foundation) portáljára felkerül mintegy százezer szobor képe és adatai, valamint több millió, papírra készült mű, melyek közgyűjtemények tulajdonában vannak.

Az olajfestmények katalogizálását tíz év alatt fejezték be, hatmillió fontba (2,4 milliárd forint) került. Eredménye 87 nyomtatott kötetnyi katalógus és egy portál, melyen minden adatot meg lehet találni.

A 213 ezer olajfestmény kétharmadát múzeumok őrzik, a maradék helyi intézmények, egyetemek és kórházak tulajdonában van. A művek 90 százalékát sosem fotózták le, nyolcvan százalékuk nincs kiállítva.

A köztulajdonban lévő szobrokat, akár múzeumban vannak, akár épületekben vagy köztereken láthatók, az Art UK következő projektje katalogizálja, ez a tervek szerint négy évig tart.

Az Art UK felajánlja a lehetőségek a közgyűjteményeknek, hogy rajzaikat, vízfestményeiket, pasztellképeiket és nyomataikat a weboldalra feltölthessék, a munka júliusban kezdődik.

A papírra készült művek legnagyobb brit gyűjteménye a British Múzeumban (375 ezer alkotás), a Viktória és Albert Múzeumban (csaknem 200 ezer alkotás), valamint a Tate Britainben (50 ezer alkotás) található.

Ha a munka befejeződik, az Art UK honlapja lesz az ország közgyűjteményeiben őrzött művek digitális adatbázisa.

 

Hirdetés

Kiemelt

Törött ujjal védett Király Gábor a nyolcaddöntő nagy részében

Maga tette vissza a rendellenesen kiálló részt gyűrűsujján, a fájdalmat pedig az adrenalin miatt nem érezte – vallott a magyar válogatott kapusa.

Poszt-trauma

Fityisz a politikai elitnek: egy véleményen Orbán és Sarkozy

A brüsszeli vezetőknek ideje lenne elgondolkodni a folytatásról és a demokrácia lényegéről.

Mackónadrág, Soho Party, Hajdú B.

A kiesés után is azt álmodom, hogy Stieber-mezben átemelem az osztrák kapust.

Loretta gyereket akar – Újra Budapest Pride

A nagykövetek remélik, hogy a magyarok jól fognak viselkedni.

Farkasházy nem tud leállni

Kálmán Olga próbálta nyugtatni.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!