2018. január 21., vasárnap, Ágnes napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/kenyaban-elutasitottak-az-ellenzek-kerelmet-az-elnokvalasztas-eredmenyenek-felulvizsgalasara-2457664/

Kenyában elutasították az ellenzék kérelmét az elnökválasztás eredményének felülvizsgálására

MTI
A kenyai legfelsőbb bíróság kedden elutasította az ellenzék kérelmét az elnökválasztás eredményének felülvizsgálására. A választáson a hivatalban lévő Uhuru Kenyatta győzött a szavazatok 98,2 százalékával.

A törvényszéknek november 20-ig van ideje megvizsgálni az ellenzéki Nemzeti Szuperszövetség (NASA) beadványát, és döntést hozni arról, hogy helyt ad neki vagy elutasítja. A keddi döntés azonban arra enged következtetni, hogy a kenyai jogi hatóságok szemében Kenyatta győzelme már nem képezi vita tárgyát, s amennyiben ez nem változik, az államfőt november 28-án másodszorra is beiktatják hivatalába.

Kenyában augusztusban tartottak elnökválasztást, ám annak eredményét az ország legfelsőbb bírósága szeptember elején megsemmisítette, arra hivatkozva, hogy a választási bizottság alkotmányellenesen bonyolította le a választást, és utána megtagadta számítógépes rendszerének felülvizsgálatát.

Az augusztusi választás eredményei szerint a 2013 óta hivatalban lévő Uhuru Kenyatta jelenlegi elnök 80 százalékos részvételi arány mellett a szavazatok 54 százalékával másodszori hivatali időszakra is mandátumot szerzett volna.

Az elnökválasztást október 26-án megismételték, azonban Kenyatta legerősebb riválisa, Raila Odinga, az ellenzéki Nemzeti Szuperszövetség vezetője a voksolás bojkottjára szólította fel híveit, mert szerinte nem történtek meg a szükséges reformok a választási bizottságnál. Emiatt számos, ellenzéki többségű kenyai körzetben nem szavaztak a választásra jogosultak.

Wafula Chebukati, a választási hatóság elnöke szerint a megismételt voksoláson a 19,6 millió szavazásra jogosult hozzávetőleg 39 százaléka jelent meg. A bizottság a választást szabadnak, tisztességesnek, eredményét pedig hitelesnek nevezte.

Kiemelt

Szél Bernadett nem cáfolta, hogy afgán szakértője megbukott az átvilágításon

Az LMP miniszterelnök-jelöltje csak annyit válaszolt a közmédiának: országgyűlési képviselőként érvényes átvilágítással rendelkezik, ezért joga van ott lenni az üléseken.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!