2017. december 16., szombat, Etelka, Aletta napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/katalan-politikusokat-vett-orizetbe-madrid-2239951/

Katalán politikusokat vett őrizetbe Madrid

A madridi kormány drasztikus lépésekre szánta rá magát másfél héttel a katalán függetlenségi népszavazás előtt. Szerdán a spanyol csendőrség kilenc kormányzati épületben tartott razziát Barcelonában, és több tucat katalán tisztviselőt – köztük magas rangú politikusokat, például a gazdasági miniszter vezető titkárát – vett őrizetbe.

Carles Puigdemont katalán elnök azonnal rendkívüli kabinetülést hívott össze, majd kijelentette: Madrid gyakorlatilag megszüntette Katalónia önrendelkezését és átlépte azt a határvonalat, amely elválasztja a totalitárius rezsimektől. Puigdemont újból megerősítette: Katalónia október elsején szavazni fog a függetlenedésről.

A Mariano Rajoy vezette központi hatalom azonban épp a spanyol demokrácia védelmével magyarázza a barcelonai házkutatásokat. A kormányfő szerint „a világ egyetlen demokratikus állama sem hagyná, amit ezek az emberek művelnek”. Madrid a spanyol szuverenitás védelmére hivatkozva hetek óta dolgozik a katalán népszavazás ellehetetlenítésén. Korábban elsősorban nyomdákat világítottak át, szavazólapok és választói névjegyzékek után kutatva, most pedig a kormányzati épületekben kezdték meg a razziákat.

Fotó: Reuters

Kilenc kormányzati épületben razziáztak Barcelonában

Az El País spanyol napilap szerint a spanyol kormány szigorú fellépése fordulópontot jelenthet a katalán függetlenség ügyében. A BBC hasonló véleményen van, politikai szakértőik szerint a rangos tisztviselők őrizetbe vétele még inkább megoszthatja a társadalmat, a katalánok felé billentve a mérleget. Mint írják, Katalónia függetlenségi mozgalma eddig javarészt békés volt, de a spanyol csendőrség házkutatásai sokak számára a Franco-diktatúra korszakát idézhetik.

A szerdai razziákkal egy időben tüntetők jelentek meg a katalán kormányzati épületek előtt. A Jogunk van dönteni és Szavazz igennel feliratú transzparensekkel érkező katalánok nemzetközi sajtóforrások szerint több százan lehettek. Az előzetes felmérések alapján a jövő vasárnapi referendumot nagy érdeklődés övezi, és akár milliók jelenhetnek meg az „illegális” szavazóhelyiségekben. A 2014-es, nem ügydöntő függetlenségi népszavazáson a 7,5 milliós Katalónia „mindössze” 2,3 millió lakosa jelent meg.

Kiemelt

Ahol Hosszú, ott az arany

Az úszók rövid pályás Európa-bajnokságán Katinka mérlege négyből négy, ezúttal 200 méter háton és 100 méter vegyesen iskolázta le a mezőnyt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!