2017. szeptember 22., péntek, Móric napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/kaspersky-lab-esete-az-orosz-hirszerzessel-1958050/

A Kaspersky Lab esete az orosz hírszerzéssel

A Kaspersky Lab belső levelezése arra utal, hogy az orosz kiberbiztonsági cég masszívan együttműködik a legnagyobb orosz hírszerzési ügynökséggel, az FSZB-vel, sőt szakértői razziákra is elkísérik az elhárítókat. Ez pedig nagyon aggasztja Washingtont.

Nem kevesebb, mint 400 millió felhasználót tudhat magáénak világszerte a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági cég, de ennek körülbelül csak a fele tud erről. Részben azért alakulhatott így, mert a technológia sokszor anélkül ágyazódik be bizonyos szoftverekbe, hogy a Kaspersky név fel lenne tüntetve. A cég sikeressége egyre inkább szúrja az amerikai nemzetbiztonsági hivatalnokok szemét, mivel gyanítják, hogy a cég szoros kapcsolatokat ápol az orosz kormánnyal.

Májusban egy nyílt szenátusi meghallgatáson az illetékes bizottság neki is szegezte a kérdést hat hírszerzési és bűnüldözési szervezet vezetőjének, hogy használnak-e Kaspersky-szoftvert – a válasz kategorikus nem volt. Az esetet nem hagyhatta szó nélkül Jevgenyij Kaszperszkij, a cég alapító vezérigazgatója, aki egyenesen konspirációs elméletnek és totális marhaságnak nevezte a Kremllel fennálló állítólagos kapcsolatot.

Ám miközben Washington nem hozott nyilvánosságra bizonyítékokat állítása alátámasztására, a Kaspersky Lab Bloomberg Businessweek által megszerzett belső levelezése szerint a cég sokkal közelebbi kapcsolatban van a legnagyobb orosz hírszerző ügynökséggel, az FSZB-vel, mint azt nyilvánosan beismerik. A kémszervezet parancsára ugyanis Kaszperszkijék különleges funkcióval látták el a hackerek úgynevezett túlterheléses támadásait kivédő szoftverüket.

Az átlagos változat más szerverekre küldi tovább a túlterhelést okozó lekérdezéseket, és ezeket a kiszolgálók elnyelik. A bővített, kevésbé közhasználatú változat már ellentámadásba is lendül, és „visszahekkel”, azaz lezárja a támadó szervert. Az FSZB-nek készült verzió viszont értesíti a szervezetet a hackerek hollétéről, s a bűnüldözők a Kaspersky szakembereinek kíséretében törik rá az ajtót az elkövetőkre.

Elfogadott dolog, hogy a vezető kiberbiztonsági cégek együttműködnek kormányukkal. A kiszivárgott e-mailek viszont némileg ellentmondanak a Kaspersky Lab azon gondosan felépített imázsának, hogy függetlenek az orosz kormánytól. Ez a kép most fakulni látszik, s rossz hatással lehet a cég egyre jobban virágzó nyugati üzletmenetére. Nyugat-Európa és az USA ugyanis a vállalat tavalyi, 633 millió dollár bevételének mintegy 60 százalékát adta.

Hirdetés

Kiemelt

Semjén Zsolt: a migráció következményeit nem lehet jóvátenni

A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy minden korábbinál brutálisabb kormányellenes gyalázkodásra kell felkészülni.

Poszt-trauma

Sátrazó migránsok miatt zárták be a híres egyetemet

8000 diák nem tanulhat.

Gyűlnek a fellegek a Soros-terv felett

A cenzúra agyréme fojtogatja a Wikipédiát (is).

Fény derült Jordán Tamás titkára

Ő is az utcára vonulna.

Pofára esett az ellenzéki média Felcsúton

Egészen mást kaptak, mint amit vártak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!