2017. december 16., szombat, Etelka, Aletta napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/kaczynski-lengyelorszagnak-ki-kell-birni-az-unios-nyomast-2259841/

Kaczynski: Lengyelországnak ki kell bírni az uniós nyomást

MTI
Lengyelországnak ki kell bírnia a brüsszeli nyomást, máskülönben az Európai Unió peremére szorul – mondta egy hétfőn megjelent lapinterjúban Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke, aki szerint Varsó soha nem mond le a német háborús kártérítéssel kapcsolatos igényéről.

Kaczynskinál a Sieci Prawdy (korábban WSieci) lengyel konzervatív hetilap többek között aziránt érdeklődött, mit kezd Lengyelország azzal, hogy az Európai Bíróság elutasította Budapest és Pozsony kvótakeresetét, amelyet Varsó is támogatott.

A politikus „nehéznek” minősítette a bírósági döntés nyomán fennálló helyzetet. Egyúttal egyértelműnek nevezte, hogy „a teljes függetlenség, egyenjogúság kiharcolása”, az európai központ gazdasági utolérése érdekében Varsónak „ki kell bírnia a nyomást, sőt, ennél élesebb lépéseket is”.

A vasárnapi német választások előtt rögzített interjúban Kaczynski azt nevezte a berlini politikára vonatkozó legfontosabb kérdésnek, hogy Angela Merkel kancellár beleegyezik-e az euróövezet további integrációjába, „vagyis más országok pénzelésébe”.

Merkel „természetesen nem szeretne fizetni, és sokáig ehhez tartotta magát” – mutatott rá a lengyel politikus, kifejtve: nem világos, mit tesz a kancellár, ha az euróövezeti integráció elutasítása Berlin részéről a közös valuta csődjét jelentené. „Ma ez valódi fenyegetésnek tűnik, így Merkel valószínűleg már akar fizetni” – vélekedett Kaczynski.

Arra a kérdésre válaszolva, mit tesz Varsó az euróövezeti integráció folytatása – vagyis a kétsebességes Európa koncepciójának megvalósítása – esetében, Kaczynski rámutatott: az ilyen egységesítéshez az uniós alapszerződések módosítására volna szükség.

„Angela Merkel talán úgy gondolja, hogy Lengyelország megijed a szankciókkal járó hetes cikktől, és ezért engedékeny lesz az alapszerződések módosításakor ” – jelentette ki a Varsó ellen indított uniós jogállamisági eljárásra, illetve az EU-ról szóló szerződés hetedik cikkére utalva. Ez utóbbi alkalmazása akár az uniós szavazati jogok felfüggesztését is eredményezheti.

Rámutatott: a hetes cikkének alkalmazásához az uniós tagállamok egyhangú jóváhagyása szükséges, miközben – mint mondta – „több állam is” ellenezni fogja ezt.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Lengyelország semmiképpen sem egyezik-e bele a kétsebességes Európa létrejöttét célzó módosításokba az alapszerződésekben, Kaczynski elmondta: mindez csak előzetes értékelés. „Egy azonban biztos: az euró bevezetése ma jelentősen lenyomná a gazdaságunkat” – fűzte hozzá.

A lap arról is kérdezte a politikust, hogy a lengyel szejm szeptember elején közzétett elemzése szerint Varsó továbbá is jogosult a második világháborús veszteségekért járó német kárpótlásra. Kaczynski ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: nincs semmi jogi alapja annak, hogy Berlin elutasítsa a lengyel igényt.

„Következetesen kell eljárnunk, fázisokra bontva az akciót” – mondta. A pártelnök hozzátette: jelenleg az eljárás „parlamenti szakasza” zajlik, „vagyis még nem a lengyel állam hivatalos igénylésévél” van dolgunk. A folyamat folytatódni fog, Varsó „semmiképp sem szándékozik lemondani róla” – húzta alá Kaczynski.

Egyes lengyel kommentátorok szerint az esetleges német kárpótlás érvként használható, amennyiben az Európai Unió például a hetes cikk beindításával, illetve az uniós alapok korlátozásával fenyegetné meg komolyabban Varsót.

Kiemelt

Ahol Hosszú, ott az arany

Az úszók rövid pályás Európa-bajnokságán Katinka mérlege négyből négy, ezúttal 200 méter háton és 100 méter vegyesen iskolázta le a mezőnyt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!