Az olasz szüret hagyományosan az ország északi részén kezdődik, ahol az első chardonnnay szőlőket le is szedték pénteken a Faccoli családi borászatban a Milánó közeli Franciacorta térségben. Ám a híres borrégiót idén megelőzte Szicília, ahol már javában tart a szüret és a szomszédos Piedmonte térség, ahol az egyik borászat már július 29-én megkezdte a fürtök begyűjtését. Idén országszerte mintegy 10 nappal kezdődik korábban a szüret.
Az olasz borászokat a hőség és az aszály mellett idén a kora tavaszi fagyok, majd jégesők is sújtották, a Coldiretti mezőgazdasági szervezet azzal számol, hogy 10-15 százalékkal kevesebb lesz a szőlőtermés. A borászok azonban úgy vélik, még a pakliban van a lehetőség, hogy az idei egy jó évjárat lesz.
„Vannak szomjazó szőlőtőkék a völgyben. Mivel idén nagyon korán érkezett a hőség, nagyon kicsik a fürtök és a szemek, ezért minőségi szempontból jó szőlőink lesznek, ha végre elkezd esni az eső. A mennyiség kevesebb lesz, de ez nem probléma a jó bor szempontjából” – mondta Manfred Ing, a toszkánai Querciabella szőlészet dél-afrikai borásza.
A száraz meleg ráadásul azt jelenti, hogy betegségmentesek a szőlészetek. A hőség és a vízhiány azt jelenti, hogy a szőlőtőkék túlélő módra kapcsoltak, késleltetik az érést – magyarázta az AFP francia hírügynökség tudósítójának.
Az olasz borászati szektor, amelynek eladásai évi 10,5 milliárd euróra rúgnak és amely 1,3 millió ember foglalkoztat, jelenleg az olasz gazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata.
A Coldiretti adati szerint 2017 első négy hónapjában az export a 2016. évi 5,6 milliárd euróról mintegy 5 százalékkal nőtt.