2017. szeptember 24., vasárnap, Gellért, Mercédesz napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/jogvedok-szerint-gyulolkodo-es-uszito-nyelvezetuek-szaudi-hittantankonyvek-2211676/

A jogvédők szerint gyűlölködő és uszító nyelvezetűek a szaúdi hittantankönyvek

MTI
A vallási türelmetlenséget terjesztik a szaúdi iskolákban használt hittantankönyvek, amelyek gyűlölködő és uszító nyelvezetet használnak – jelentette szerdán a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

A HRW a szaúdi oktatási minisztérium megbízásából a 2016/2017-es iskolai évre készített 45 hittantankönyvet és -munkafüzetet vett górcső alá.

A civil szervezet szerint a szövegek becsmérlik az olyan iszlám irányzatokat, amelyek nem illeszkednek szorosan a királyságnak a szunnita iszlám szigorú értelmezésén alapuló hagyományába, mint amilyen például az iszlám síita vagy szúfi irányzata.

Emellett a zsidókat és a keresztényeket „hitetleneknek” nevezik, akikkel a muszlimoknak „nem szabad közösködniük” – írta jelentésében a HRW.

„A szaúdi iskolákban a tanulókat már első osztályos koruktól arra tanítják, hogy gyűlöljék mindazokat, akiknek más a vallásuk, vagy másként gondolkodnak” – mondta Sarah Leah Whitson, a HRW közel-keleti igazgatója.

A tankönyvekben található intoleráns nyelvezet annak ellenére megmaradt, hogy a szaúdi hatóságok korábban ígéretet tettek eltávolításukra a 2001. szeptember 11-i terrortámadások következtében kialakult vitákat követően.

Hirdetés

Kiemelt

Martin Schulz vádaskodni kezdett a bukás után

Botrányosnak nevezte Angela Merkel német kancellár választási kampányát Martin Schulz szociáldemokrata (SPD) pártelnök a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a törvényhozásba bejutott pártok vezetőnek televíziós fórumán.

Poszt-trauma

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Óriásplakátokkal számolja fel önmagát a Jobbik?

Jöhet a fél évig tartó mocskolódás 1100 óriásplakáton.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!