2017. november 20., hétfő, Jolán napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/jogvedok-szerint-gyulolkodo-es-uszito-nyelvezetuek-szaudi-hittantankonyvek-2211676/

A jogvédők szerint gyűlölködő és uszító nyelvezetűek a szaúdi hittantankönyvek

MTI
A vallási türelmetlenséget terjesztik a szaúdi iskolákban használt hittantankönyvek, amelyek gyűlölködő és uszító nyelvezetet használnak – jelentette szerdán a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

A HRW a szaúdi oktatási minisztérium megbízásából a 2016/2017-es iskolai évre készített 45 hittantankönyvet és -munkafüzetet vett górcső alá.

A civil szervezet szerint a szövegek becsmérlik az olyan iszlám irányzatokat, amelyek nem illeszkednek szorosan a királyságnak a szunnita iszlám szigorú értelmezésén alapuló hagyományába, mint amilyen például az iszlám síita vagy szúfi irányzata.

Emellett a zsidókat és a keresztényeket „hitetleneknek” nevezik, akikkel a muszlimoknak „nem szabad közösködniük” – írta jelentésében a HRW.

„A szaúdi iskolákban a tanulókat már első osztályos koruktól arra tanítják, hogy gyűlöljék mindazokat, akiknek más a vallásuk, vagy másként gondolkodnak” – mondta Sarah Leah Whitson, a HRW közel-keleti igazgatója.

A tankönyvekben található intoleráns nyelvezet annak ellenére megmaradt, hogy a szaúdi hatóságok korábban ígéretet tettek eltávolításukra a 2001. szeptember 11-i terrortámadások következtében kialakult vitákat követően.

Hirdetés

Kiemelt

Tovább lazíthat a jegybank

Az októberi, eseménytelennek mondható ülést követően kedden újból a piaci szereplők figyelmének középpontjába kerülhet a magyar jegybank.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!