2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/jemeni-polgarhaboru-az-osszes-resztvevot-biraljak-az-ensz-szakertok-2678227/

Jemeni polgárháború- az összes résztvevőt bírálják az ENSZ-szakértők

MTI
ENSZ-szakértők szerint Irán megsérti a világszervezet Jemennel szembeni fegyverszállítási tilalmát azzal, hogy közvetve vagy közvetlenül rakétákat és drónokat szállít a síita lázadóknak, de a szakértők jelentésükben bírálják a lázadókat és a kormányerők oldalán a háborúban részt vevő, Szaúd-Arábia vezette arab katonai koalíciót is a civilek elleni támadásaik miatt.

A 79 oldalas jelentés – amelynek kivonatát péntek este megtekinthették a diplomaták és az AP hírügynökség – lesújtó képet fest az arab világ legszegényebb országáról, amely egyúttal sokak szerint két térségi rivális, Irán és Szaúd-Arábia közvetett háborújának színhelye.

„A csaknem három éve tartó háború eredményeképpen Jemen mint állam megszűnt létezni” – állapították meg a szakértők, akik szerint az ország 28 millió lakosa mélységes nyomorúságban él.

A harcokban és a légitámadásokban több mint 10 ezer civil vesztette életét, több mint hétmillióan szinte éheznek, és 19 millióan nem tudják, másnap honnan szereznek élelmet. Az egészségügyi ellátás összeomlott, a kolerajárvány egymillió embert érint. Egyik háborús fél sem hozott eddig egyetlen intézkedést sem azért, hogy enyhítse a civilek szenvedését – olvasható a jelentésben.

Az ENSZ szakértői tavaly novemberben és decemberben elutaztak Szaúd-Arábiába, hogy a fellelhető maradványokból megállapítsák, milyen gyártmányú rakétákkal támadták a királyság területét a síita húszi lázadók. Megállapították, hogy olyan rakéták és drónok maradványait találták meg, amelyek a fegyverembargó 2015-ös bevezetése után jutottak Jemenbe. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy Irán megsértette a fegyverszállítási tilalmat.

A síita Irán elismeri, hogy támogatja a húszi lázadókat, de tagadja, hogy fegyvereket szállítania nekik.

Kiemelt

Ünnepelt a sportos kerület

Budafok-Tétény tizenkilenc ifjú sporthőse gyűlt össze a Klauzál Gábor Művelődési házban és találkozott Karsay Ferenccel a kerület polgármesterével és Kulcsár Krisztiánnal, a MOB elnökével.

Poszt-trauma

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!