2018. január 21., vasárnap, Ágnes napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/jemeni-fovaros-repuloteret-bombazta-szaudi-vezetesu-arab-koalicio-2455933/

A jemeni főváros repülőterét bombázta a szaúdi vezetésű arab koalíció

MTI
A húszi lázadók uralta jemeni főváros, Szanaa repülőterét bombázta kedden a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció, megrongálva annak kifutópályáját és irányítótornyát – közölték kedden nevük elhallgatását kérő jemeni tisztségviselők.

Habár a helyreállítási munkálatok azonnal megkezdődtek, a keddi légicsapások éreztetni fogják hatásukat a repülőtér működésében – tették hozzá az illetékesek.
A szanaai polgári légi közlekedési hatóság közleményében megerősítette a hírt a légitámadásról, amely a jelentés szerint megsemmisítette a fővárosi repülőtér irányítórendszerét.

E hatósági szerv szerint félő, hogy a légicsapás által okozott károk a humanitárius segélyeket szállító légi járatok bejutását is akadályozni fogják.
Jemenben több mint három éve polgárháború dúl a kormányerők és az Irán által támogatott síita húszi lázadók között, akik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország északi részén. A lázadók ellen 2015 márciusában a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is hadba lépett, és légierővel segíti a kormányt.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók november elején ballisztikus rakétát lőttek ki a rijádi nemzetközi repülőtérre. A húszik a rakétacsapást indoklásuk szerint válasznak szánták a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció jemeni bombázásaira és blokádjára. A katonai koalíció válaszul több légicsapást mért a húszi lázadók kezén lévő jemeni fővárosra, Szanaára, és megszigorította a jemeni repülőterekre és kikötőkre korábban elrendelt blokádját.

Habár Irán támogatja a lázadókat, tagadja, hogy fegyvert is szállít nekik. A koalíció szerint a blokád célja annak a megakadályozása, hogy Irán fegyvereket szállítson a húszi lázadóknak. Az ENSZ a zárlat megerősítése óta többször figyelmeztetett: az utóbbi évtizedek legtömegesebb éhínségéhez, emberek millióinak halálához vezethet, ha az arab koalíció továbbra is fenntartja a blokádot.

Kiemelt

Szél Bernadett nem cáfolta, hogy afgán szakértője megbukott az átvilágításon

Az LMP miniszterelnök-jelöltje csak annyit válaszolt a közmédiának: országgyűlési képviselőként érvényes átvilágítással rendelkezik, ezért joga van ott lenni az üléseken.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!