2017. december 11., hétfő, Árpád napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/iszlamista-soforok-lehettek-europai-unios-szolgalatban-2481415/

Iszlamista sofőrök lehettek európai uniós szolgálatban

Dzsihadista kötődésű takarítót is azonosítottak már az EP-ben
Vészjósló hírek érkeznek Brüsszelből: az európai terrorcselekmények dacára iszlamista kötődésű személyek dolgozhatnak az uniós épületekben. Ezúttal Morvai Krisztina európai parlamenti képviselőnő figyelmeztetett a nyilvánvaló intézményi ellentmondásra.

Az Európai Parlament (EP) még idén januárban lecserélte a technikai személyzet – főként az alkalmazott sofőrök – egy részét, ugyanis kiderült: a többségé­ben másod- és harmadgenerációs bevándorlók zöme kötődik valamilyen iszlamista sejthez. Erről Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője beszélt az Echo TV Informátor című műsorában. Mint fogalmazott, az Európai Parlament épületében dolgozó belső munkatársak közül többeket – köztük takarítókat is – dzsihadista szervezetek szimpatizánsaiként azonosítottak.

A probléma nem új keletű, az EP már a tavaly márciusi brüsszeli merényletsorozat után kritikák kereszttüzében találta magát, miután beigazolódott: a merénylet egyik elkövetőjét takarítóként alkalmazták a testület brüsszeli épületében. Najim Laachraoui 2009 és 2010 nyarán egy-egy hónap erejéig az Európai Parlamentben dolgozott takarítóként egy külső cég diákmunkásaként, erősítette meg tavaly áprilisban az uniós sajtószolgálat.

Fotó: Reuters

Számos alkalmazottról derült ki, hogy nem megbízható

Arra vonatkozó információt ugyanakkor nem közöltek, hogy Laachraoui milyen mértékben térképezhette fel az épületet, de a nevük elhallgatását kérő parlamenti források állították: a terrorista gond nélkül bemehetett a képviselők irodáiba. A brüsszeli szóvivők mindenesetre azzal védekeztek, hogy a parlamenti alkalmazás idején a dzsihadista egyetlen bűnügyi nyilvántartásban sem szerepelt.

A sors fintora, hogy a férfi később éveken keresztül munkát vállalt a brüsszeli Zaventem repülőtéren, ahol 2016 márciusában felrobbantotta magát. A VTM flamand tévé értesülései szerint a 25 éves terroristának társasága is akadt: a brüsszeli terrortámadás ügyében indított nyomozás során egy imaszobára bukkantak a légikikötőben, amelyet legalább ötven radikalizált alkalmazott használhatott.

Az Európai Parlamentben valószínűleg nem ilyen rossz a helyzet, de időről időre hallani potenciálisan terrorszervezetekhez köthető munkavállalókról. A Der Spiegel német magazin tavaly áprilisban cikkezett arról, hogy az uniós intézmény két sofőrjének autójában is az Iszlám Állam propagandaanyagára bukkantak.

A sajtóforrás szerint Brüsszel azonnal szakított az iszlamistákat alkalmazó magáncéggel, azonban hivatalosan nem reagált a Der Spiegel értesüléseire. Mindenesetre a német magazint igazolja, hogy a 751 fős testület tavaly tavasszal határozott a biztonsági intézkedések fokozásáról, köztük a házi sofőrszolgálatról, amely ellehetetleníti a személyzet közvetett módon történő alkalmazását.

A The Parliament Magazine portál szerint a teljes garnitúracsere meglehetősen drága, ugyanis összesen 110 új sofőrre van szükség a képviselőtömeg brüsszeli és strasbourgi szállításához, ami közel négymillió eurós pluszkiadást jelent. Mike Hookem, a brit UKIP parlamenti képviselője akkor úgy kommentálta az intézkedést: „Mivel tudjuk, hogy az egyik brüsszeli merénylő takarítóként dolgozott az EP-ben, az is valószínűsíthető, hogy a többségében arab származású sofőrök egy részének veszélyes, iszlamista kapcsolatai vannak.”

Lapunk az elbocsátott, potenciális iszlamisták ügyében megkereste az Euró­pai Parlament gépkocsiszolgálattal is foglalkozó illetékesét, azonban lapzártánkig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Kiemelt

Havast védi Vonáék lapja

Baukó Éva és Molnár Anikó után Gesztesi Károly is megszólalt Havas Henrik ügyében, a színész szerint a televíziós rendszeresen zaklatta Liptai Claudiát, amikor közösen vezettek műsort.

Poszt-trauma

Magyar szívvel: Big Mac-index

A Big Mac reklámarca lesz Vona Gábor?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!