2017. december 12., kedd, Gabriella napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/husvetig-eltarthat-nemet-valsag-2482609/

Húsvétig is eltarthat a német válság

A Merkel-éra végéről beszélnek a politikai elemzők Németországban

Angela Merkel meggyengülését, az előre hozott választások kiírásának esélyét és Németország nemzetközi tekintélyének csorbulását eredményezte a berlini kormányalakítási tárgyalások kudarca – vélik politikai elemzők. A liberális FDP elnöke, Christian Lindner hétfő hajnalban szakította meg a koalíció létrehozására irányuló, négy hete tartó tárgyalásokat, amelyeket a Zöldekkel, illetve az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel folytattak.

A pártok a migráció kezelésétől kezdve a környezetvédelmi kérdésekig számos témában nem tudtak dűlőre jutni, ezért a négypárti koalíció minden bizonnyal nem fog megalakulni.

Fotó: Reuters

A kancellár a kormányalakítási kudarc után a Bundestagban. Árulkodó kéztartás

Frank-Walter Steinmeier államfő tegnap megkezdte a pártokkal való konzultációt, hogy felmérje, van-e lehetőség a kompromisszumra. Holnap a szociáldemokraták elnökével, Martin Schulzcal is tárgyal, aki azonban jelezte: nem hajlandó újra nagykoalícióra lépni Angela Merkellel.

Bár ­Steinmeier hangsúlyozta, hogy a választópolgárok által felhatalmazott pártok nem bújhatnak ki a felelősség alól, s kompromisszumot kell kötniük egymással, az előre hozott választás egyre valószínűbbnek tűnik – elemzők szerint erre április 22-én kerülhet sor.

A legfrissebb felmérések azt vetítik előre, hogy a szeptemberi voksoláshoz képest semmi sem fog változni: a CDU/CSU a szavazatok 32 százalékát szerezné meg, a szociáldemokraták ­22-t, az FDP és a Zöldek 10-11-et, a bevándorlásellenes AfD pedig – újra a harmadik legerősebb pártként – 12-13 százalékos eredményt érne el.

Szakértők szerint éppen az AfD előretörése gördített akadályokat a kormányalakítás elé, hiszen többpárti koalíció­ra kényszerítette a szeptemberi választásokon meggyengült pártokat, miközben magával az AfD-vel senki sem hajlandó összefogni. – 1949 óta először fordul elő, hogy nincs egy többségben lévő csoportosulás, amely hajlandó kormányt alakítani.

Fotó: MTI

Christian Lindner, a liberálisok vezetője szakította meg a tárgyalásokat

A stabil kolosszus Európa közepén hirtelen instabil lett. Ennek súlyos következményei lesznek – mondta az AFP hírügynökségnek Thomas Kleine-Brockhoff, a Német Marshall Alapítvány szakértője. – Már nem érvényes az elmélet, hogy Merkel vezetése alatt Németország kiszámítható és stabil – közölte Judy Dempsey, a Carnegie kutatóintézet elemzője.

– A kancellár tudta, hogy négy különböző irányban vágtató lóval van dolga. Egy héten belül világossá kellett volna válnia számára, hogy lehetséges-e a megegyezés. Vezetnie kellett volna, de kudarcot vallott. Egyetlen célja a hatalomhoz való ragaszkodás. Nem csodálkoznék rajta, ha eljönne számára a vég – nyilatkozta a Deutsche Welle hírportálnak Christian Hacke elemző.

Kiemelt

Izrael fővárosa Jeruzsálem

Először tekintsünk a nemzetközi, liberális érdekekre, melyek már köszönőviszonyban sincsenek a klasszikus szabadelvű értékekkel, ahogyan azokat anno a magyar reformkor nagyjai is vallották.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!