2017. március 24., péntek, Gábor, Karina napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/hatpercenket-olnek-keresztenyeket-foldon-1294732/

Hatpercenkét ölnek keresztényeket a Földön

orientalista.hu, magyarkurir.hu
Az eddigi adatok szerint, amelyek még nem teljesek, és sok esetben sajnos csak becslésen alapulnak, tavaly a Földön 90 000 ember szenvedett mártíromságot keresztény hite miatt, azaz hatpercenkét halt meg egy keresztény – áll a CESNUR vallás és társadalomkutató központ év elején nyilvánosságra hozott tanulmányában.
  • Afrikában a legüldözöttebb a kereszténység
  • Az Iszlám Állam vértanúit szentté avathatják
  • Szíriából egymillió keresztény tűnt el
  • Akit nem végeznek ki, elüldözik
  • Az embercsempészek is életveszélyesek
  • 26 egyházi személyt gyilkoltak meg tavaly

A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon továbbra is – erről beszélt Massimo Introvigne, a CESNUR igazgatója a Vatikán Rádiónak. A katolikus egyházhoz köthető intézmény adatai szerint körülbelül 500 000 kereszténynek nem adatik meg a lehetőség vallásának szabad gyakorlására – olvasható az orientalista.hu oldalon.

A kutatás szerint a legnagyobb üldöztetésnek az afrikai keresztények vannak kitéve. Az elmúlt évben legyilkolt keresztények 70 százaléka az Afrikában zajló törzsi háborúknak esett áldozatul, ami nagyrészt

annak köszönhető, hogy a helyi Krisztus-hívők nem hajlandók fegyvert fogni, ezért könnyű célpontok a fegyveres milíciák számára.

A maradék 30 százalék (megközelítőleg 27 000 ember) terrortámadások, valamint keresztény települések lerombolása során halt meg, illetve, ezen mártírok egy része az egyes államokban kiterjedt keresztényüldözés következtében lett halálra ítélve és kivégezve.

A 90 000 nem a végleges adat

Az igazgató szerint a tavalyi áldozatok száma kevesebb, mint a 2015-ös adat (105 000 mártír keresztény), de ugyanakkor hozzátette, hogy

a felmérés még nem teljes, azaz nem tartalmazza a kínai és az indiai keresztényüldözés áldozatainak számát.

Indiában a keresztények ugyanúgy földalatti „szekta”-ként működnek, mint a vallás történetének kezdetén a Római Birodalomban. Kínában pedig a kommunista párt csak egy kilúgozott kereszténységet engedélyez, amivel a hívők nincsenek megelégedve.

Az Iszlám Állam áldozatainak szentté avatása

A keresztényeket lelövik, ugye?

A Krisztus-hívők üldözése nem újkeletű a világon, de brutalitás és a nyugati világ passzivitása egyre csak fokozódik.

A szíriai és iraki helyzettel kapcsolatban a katolikus egyház megfontolás alá vette azon keresztények szentté avatását, akik az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tevékenysége következtében vesztették életüket.

Korábban az év folyamán Aleppo káld pátriarkája, Antoine Audo is megkongatta a vészharangokat, amikor arról beszélt, hogy

a már öt éve húzódó polgárháborúnak köszönhetően Szíriában a keresztények száma 1,5 millióról 500 000-re csökkent.

 

kereszt8

A még ottmaradt keresztények többsége a kormányerők ellenőrizte területeken tartózkodik. Az ország többi részén életveszélyben vannak, és nem csak az Iszlám Állam és az al-Nuszra Front nevű szélsőséges dzsihadista szervezet üldözi őket, hanem

a nemzetközi média által „mérsékeltnek” titulált lázadók is. Akik szintén úgy állnak a helyi keresztényekhez, hogy, akit nem végeznek ki, jó esetben csak elüldözik.

Szír keresztény férfi imádkozik lerombolt templomában

Szír keresztény férfi imádkozik lerombolt templomában

Halálos utazás Európába

A keresztény üldözöttek többsége a szomszédos országok menekülttáboraiban húzta meg magát, ahol még a többi migránstól sincsenek biztonságban. Itt várják, hogy hazájukban újra helyreálljon a rend. Ugyanis többségüknek nincs pénze arra, hogy embercsempészt fizessen és Európába induljon. Különben is az alapvetően nem veszélytelen utazás a

Krisztus-hívők számára fokozottan életveszélyes, hiszen, ha útközben kiderül, hogy keresztények sokszor az iszlám migránsok, vagy az embercsempészek végeznek velük.

Az ilyen vallási gyilkosságok valós száma ismeretlen.

A katolikus egyház vértanúi 2016-ban

Tavaly huszonnyolc papot, szerzetest, szeminaristát és karitatív világi munkatársat gyilkoltak meg világszerte – a FIDES missziós hírügynökség statisztikája szerint.

Tizennégy pap, kilenc szerzetesnő, egy szeminarista és négy világi hívő vesztette életét erőszakos cselekmények következtében 2016-ban.

Az idei év során drámaian megnőtt a meggyilkolt szerzetesnők száma.

A leghíresebb katolikus vértanú a francia Jacques Hamel atya, akit szentmise bemutatása közben öltek meg szélsőséges muszlim fiatalok a normandiai Saint-Étienne-du-Rouvray templomában, július 26-án.

A meggyilkolt Jacques Hamel emlékhelye

A meggyilkolt Jacques Hamel emlékhelye

Az egyház tagjainak többsége az amerikai kontinensen szenvedett vértanúságot, tizenketten estek áldozatul valamilyen támadásnak.

Az egyházi személyek többsége rablás, vagy betörés áldozata lett, a világ olyan részein, ahol a szegények és elesettek érdekében végezték tevékenységüket. Nem ritkán azon személyek oltották ki életüket, akiknek segítő kezet nyújtottak.

A Fides hírügynökség jelentése emlékeztet a Mexikóban elrabolt és megölt három papra, akik valószínűleg a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelmük miatt jutottak erre a sorsra.

Katolikus apáca imádkozik a betlehemi Születés templománál

Forrás: MTI/EPA

Katolikus apáca imádkozik a betlehemi Születés templománál

Brazíliában, Venezuelában, Kolumbiában, Haitin és Floridában is gyilkoltak meg misszionáriusokat 2016-ban. Afrikában Nigériában, Dél-Szudánban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban is vesztették életüket erőszakos cselekmények áldozataiként papok, szerzetesnők és a Caritas munkatársai. Ázsiában a Fülöp-szigeteken, Indonéziában, Szíriában öltek meg misszionáriusokat, illetve a közelmúltban Jemenben gyilkolták meg a Szeretet Misszionáriusai négy tagját.

Keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságot hozott létre a magyar kormány

Többek között a figyelemfelhívás és a humanitárius akciók koordinálására hozta létre a kormány az Emberi Erőforrások Minisztériumában a Keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságot.

 

Hirdetés

Kiemelt

Buffon ezredes jelenti Palermóból

Pénteken kilenc meccset játszanak, a menü elemzése előtt illik néhány szót szólni Gianluigi Buffonról, aki pályafutása ezredik mérkőzésén szerepelhet.

Poszt-trauma

Bróker-ügy: Kulcsár leülte, a szocialisták megúszták

Pedig több ismert szocialista politikust is hírbe hoztak a botránnyal.

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Alföldi Róbert hazudik

Azt állítja, soha nem politizált direkten a színpadon.

Megalázó sms-eket küldözgetnek a HírTV vezetői a távozóknak

Tovább bomlik Simicska tévéje.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!