2017. augusztus 22., kedd, Menyhért, Mirjam napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/haromnapos-portugal-gyasz-pusztito-erdotuz-miatt-1842196/

Háromnapos portugál gyász a pusztító erdőtűz miatt

Legalább hatvanan vesztették életüket a villámcsapás okozta katasztrófában

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett vasárnap Portugáliában a kormány az ország középső részén tomboló tűzvész miatt, amely legalább 62 ember életét követelte. A tűz hatalmas tragédiát okozott – indokolta a keddig tartó nemzeti gyász kihirdetését a kormány, amely azt is bejelentette, hogy a lángok megfékezésén dolgozó 700 tűzoltó mellett 360 katonát is az érintett területre vezényelnek.

A Portugália középső részén található Leiria térségében szombaton keletkezett rendkívül heves erdőtűzben legalább ötvenkilencen sebesültek meg. A számos falut fenyegető tüzet a rendőrség szerint egy villám okozhatta, amely belecsapott egy fába. A tűz a Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében, az autóúton érte az áldozatok egy részét. Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások pedig bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe. Televíziós felvételek szerint egészségügyi sátrakban több száz helyi lakost kezeltek füstmérgezéssel. Számos otthontalanná vált embert szállítottak át ideiglenes szállókra.

A lángok nagy erővel és megmagyarázhatatlan sebességgel terjedtek – mondta a belügyminisztérium szóvivője. Portugáliában szombaton a 40 Celsius-fokot is meghaladta a hőmérséklet.

Vasárnap 692 tűzoltó 224 tűzoltóautóval oltotta a lángokat, munkájukhoz két repülőgép is csatlakozott. Biztonsági okok miatt több országutat lezártak. Portugália kérésére Spanyolország és Franciaország is több repülőgépet küld a térségbe, hogy segítsenek megfékezni a lapzártánk idején is tomboló tüzet. Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos együttérzését fejezte ki, és jelezte: „Az Európai Unió maximálisan kész segíteni.”

Forrás: Reuters

Több száz emberét vetette be a tűzoltóság

Marcelo Rebelo de Sousa államfő és António Costa miniszterelnök szombaton este a helyszínre utazott. „A helyzet sajnos eltér a megszokottól – mondta az elnök. – Nem tehettünk többet annál, mint amit amúgy is megtettünk a megelőzés és az azonnali válaszadás terén.”

A Külgazdasági és Külügyminisztérium megdöbbenéssel értesült a Portugáliában tomboló erdőtüzekről; magyar áldozatról jelenleg nincs tudomása.

A tárca MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: a lisszaboni magyar nagykövetség folyamatosan kapcsolatban áll az ottani hatóságokkal.

Kiemelt

Fradista túlsúly

Bernd Storck kijelölte a Lettország és Portugália elleni vb-selejtezőkre készülő magyar labdarúgó-válogatott bő keretét.

Poszt-trauma

A szoci tanárnak a gyerekek között is szabad kampányolni?

Mit lehet ehhez hozzáfűzni?

Mindent felülmúló polkorrektség: rasszistázzák a szépségkirálynőt

Pedig csak egy kérdést tett fel.

Újabb aduászok Gulyás Márton hálójában

Gálvölgyiék után is sikerült fokozni. Mi jöhet még ezután?

Bayert kevesebbért is miszlikbe aprították volna

Hont András végleg megbukott.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!