2017. június 24., szombat, Iván napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/haromnapos-portugal-gyasz-pusztito-erdotuz-miatt-1842196/

Háromnapos portugál gyász a pusztító erdőtűz miatt

Legalább hatvanan vesztették életüket a villámcsapás okozta katasztrófában

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett vasárnap Portugáliában a kormány az ország középső részén tomboló tűzvész miatt, amely legalább 62 ember életét követelte. A tűz hatalmas tragédiát okozott – indokolta a keddig tartó nemzeti gyász kihirdetését a kormány, amely azt is bejelentette, hogy a lángok megfékezésén dolgozó 700 tűzoltó mellett 360 katonát is az érintett területre vezényelnek.

A Portugália középső részén található Leiria térségében szombaton keletkezett rendkívül heves erdőtűzben legalább ötvenkilencen sebesültek meg. A számos falut fenyegető tüzet a rendőrség szerint egy villám okozhatta, amely belecsapott egy fába. A tűz a Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében, az autóúton érte az áldozatok egy részét. Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások pedig bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe. Televíziós felvételek szerint egészségügyi sátrakban több száz helyi lakost kezeltek füstmérgezéssel. Számos otthontalanná vált embert szállítottak át ideiglenes szállókra.

A lángok nagy erővel és megmagyarázhatatlan sebességgel terjedtek – mondta a belügyminisztérium szóvivője. Portugáliában szombaton a 40 Celsius-fokot is meghaladta a hőmérséklet.

Vasárnap 692 tűzoltó 224 tűzoltóautóval oltotta a lángokat, munkájukhoz két repülőgép is csatlakozott. Biztonsági okok miatt több országutat lezártak. Portugália kérésére Spanyolország és Franciaország is több repülőgépet küld a térségbe, hogy segítsenek megfékezni a lapzártánk idején is tomboló tüzet. Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztos együttérzését fejezte ki, és jelezte: „Az Európai Unió maximálisan kész segíteni.”

Forrás: Reuters

Több száz emberét vetette be a tűzoltóság

Marcelo Rebelo de Sousa államfő és António Costa miniszterelnök szombaton este a helyszínre utazott. „A helyzet sajnos eltér a megszokottól – mondta az elnök. – Nem tehettünk többet annál, mint amit amúgy is megtettünk a megelőzés és az azonnali válaszadás terén.”

A Külgazdasági és Külügyminisztérium megdöbbenéssel értesült a Portugáliában tomboló erdőtüzekről; magyar áldozatról jelenleg nincs tudomása.

A tárca MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: a lisszaboni magyar nagykövetség folyamatosan kapcsolatban áll az ottani hatóságokkal.

Hirdetés

Kiemelt

Aleksandar Vucic: Szerbia a bátrak hazája

A beiktatáson részt vevő Orbán Viktor arra a kérdésre, milyen tanácsokat adna Vucicnak kijelentette: a szerb elnöknek nincs szüksége tanácsokra.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!