2017. február 23., csütörtök, Alfréd napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/halalra-iteltek-charlestoni-merenylot-1318885/

Halálra ítélték a charlestoni merénylőt

Halálra ítélte egy szövetségi esküdtszék Dylan Roofot (képünkön), aki 2015 júniusában kilenc fekete embert lőtt le a Dél-Karolina állambeli Charleston egyik templomában. A magát nyíltan rasszistának tartó férfi az első olyan halálraítélt az Egyesült Államokban, aki gyűlölet-bűncselekmény elkövetése miatt vesztheti életét.

A 22 éves támadó kedd délután még megkapta az esélyt, hogy életfogytiglani szabadságvesztést kérjen a bíráktól, ám a „Nem tudom, mi értelme lenne” mondattal elvetette ennek lehetőségét. Akárcsak a többi tárgyalási forduló során, Roof most sem tanúsított megbánást, és még végső vallomástételében is kijelentette: véghez kellett vinnie a mészárlást.

A férfi 2015. június 17-én sétált be a charlestoni templomba, ahol épp tizenkét afroamerikai hívő készült imádságra. Maguk közé invitálták Roofot, aki 45 perc múlva előrántotta fegyverét, és összesen 75 lövést adott le az imaházban. Voltak olyan áldozatok, akiket a támadó többször is meglőtt. A tárgyalás során az ügyészek emlékeztették a bírákat a különös kegyetlenségre, amellyel Roof a mészárlást elkövette.

Az áldozatok több tucat családtagja és ismerőse tett vallomást a férfi ellen, aki saját maga gondoskodott a védelméről, és sem tanúkat, sem pedig bizonyítékokat nem szolgáltatott. A 12 főből álló esküdtszék kedden háromórányi vita után döntött a halálbüntetésről, amelynek elkerüléséhez elég lett volna egyikük ellenvéleménye. Sajtóforrások szerint Roof a halálos ítélet kihirdetésekor sem mutatott érzelmeket.

A merénylő korábban a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) kijelentette, hogy faji háborút akart kirobbantani a gyilkossággal. Épp az ellenkező hatást váltotta ki, ugyanis a dél-karolinai törvényhozás épületéről ötven év után leszedték a korábban a rabszolgatartó déli államok seregei által használt konföderációs zászlót. Roof több fotóján és internetes posztjában is a lobogóval mutatkozott, és a fehérek felsőbbrendűségének jeleként utalt rá.

Az Egyesült Államokban legutóbb két éve döntöttek a legsúlyosabb büntetési formáról, akkor Dzsohar Carnajevet, a bostoni merénylet egyik elkövetőjét ítélték halálra.

Kiemelt

Kormánydöntés: emelik a Gulágra hurcoltak nyugdíját

Balog Zoltán a Szovjetunióba hurcoltak emlékévének országos zárórendezvényén úgy fogalmazott: sajnos egyre kevesebb ember kaphatja meg ezt a megemelt nyugdíjat.

Poszt-trauma

A Momentum esete a Népfronttal

Tagtoborzó szavazás.

Elképesztő mélységekbe süllyedt a Momentum

Az alelnök a hazugságnál is messzebb ment.

Simicska, Kálmán Olga, meg az Index

Megmosolyogtató interjú a Simicska érdekeltségébe tartozó portálon.

Újabb csapás érte a Hír TV-t

Na vajon most melyik stáb távozik?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!