2017. március 29., szerda, Auguszta napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/halalra-iteltek-charlestoni-merenylot-1318885/

Halálra ítélték a charlestoni merénylőt

Halálra ítélte egy szövetségi esküdtszék Dylan Roofot (képünkön), aki 2015 júniusában kilenc fekete embert lőtt le a Dél-Karolina állambeli Charleston egyik templomában. A magát nyíltan rasszistának tartó férfi az első olyan halálraítélt az Egyesült Államokban, aki gyűlölet-bűncselekmény elkövetése miatt vesztheti életét.

A 22 éves támadó kedd délután még megkapta az esélyt, hogy életfogytiglani szabadságvesztést kérjen a bíráktól, ám a „Nem tudom, mi értelme lenne” mondattal elvetette ennek lehetőségét. Akárcsak a többi tárgyalási forduló során, Roof most sem tanúsított megbánást, és még végső vallomástételében is kijelentette: véghez kellett vinnie a mészárlást.

A férfi 2015. június 17-én sétált be a charlestoni templomba, ahol épp tizenkét afroamerikai hívő készült imádságra. Maguk közé invitálták Roofot, aki 45 perc múlva előrántotta fegyverét, és összesen 75 lövést adott le az imaházban. Voltak olyan áldozatok, akiket a támadó többször is meglőtt. A tárgyalás során az ügyészek emlékeztették a bírákat a különös kegyetlenségre, amellyel Roof a mészárlást elkövette.

Az áldozatok több tucat családtagja és ismerőse tett vallomást a férfi ellen, aki saját maga gondoskodott a védelméről, és sem tanúkat, sem pedig bizonyítékokat nem szolgáltatott. A 12 főből álló esküdtszék kedden háromórányi vita után döntött a halálbüntetésről, amelynek elkerüléséhez elég lett volna egyikük ellenvéleménye. Sajtóforrások szerint Roof a halálos ítélet kihirdetésekor sem mutatott érzelmeket.

A merénylő korábban a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) kijelentette, hogy faji háborút akart kirobbantani a gyilkossággal. Épp az ellenkező hatást váltotta ki, ugyanis a dél-karolinai törvényhozás épületéről ötven év után leszedték a korábban a rabszolgatartó déli államok seregei által használt konföderációs zászlót. Roof több fotóján és internetes posztjában is a lobogóval mutatkozott, és a fehérek felsőbbrendűségének jeleként utalt rá.

Az Egyesült Államokban legutóbb két éve döntöttek a legsúlyosabb büntetési formáról, akkor Dzsohar Carnajevet, a bostoni merénylet egyik elkövetőjét ítélték halálra.

Hirdetés

Kiemelt

Mostantól mindennap láthatják a Hegyvidéken Papp Lacit

A háromszoros olimpiai bajnok ökölvívólegenda egész alakos szobrát a főváros XII. kerületében, a MOM Kulturális Központ mellett avatták fel.

Poszt-trauma

Nagy Bandónak elmentek otthonról

Sárga stigmát rakatna a „nemfideszesekre”.

Molnár Gyula Csipkerózsika szerepét vállalta

Mindenkinek van egy álma, a szoci pártelnöknek is.

Jó helyre került a hat éveseknek szánt felvilágosító kifestő

Az elemzés nem mélyreható, ellentétben Apával.

Újra lesújtott a genderterror

Ezúttal Amerikában.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!