2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/haboru-keszul-haboru-utan-2331586/

Háború készül a háború után

Az Iszlám Állam vereségét követően a győztesek újraosztják a területeket
Az iraki hadsereg és a velük szövetséges milíciák nagyszabású támadásra készülnek Kirkuk térsé­gében a kurd fegyveres erők ellen – közölte szerdán az észak-iraki Kurdisztán regionális kormányzatának biztonsági tanácsa Twitter-üzenetben. Bagdad visszautasította az állítást, ám a kurd pesmergák néhány órára lezárták az utat Erbíl és Moszul között, tartva a támadástól. A háború dúlta térségben újabb konfliktus körvonalazódik, most az Iszlám Állam elleni háború győztesei között.

Egy kurd tisztségviselő is megerősítette az értesülést, miszerint olyan veszélyre figyelmeztető üzenetek jutottak el hozzájuk, amelyek szerint az iraki kormányerők, Iránban kiképzett milí­ciák és a szövetségi rendőrség alakulatai nagyszabású támadást készítenek elő Kirkuk és Moszul térségében Kurdisztán ellen, írta az MTI. A biztonsági tanács szerint a kormányerők offenzívája Moszul északi, illetve Kirkuk délnyugati térségeinek irányából várható. Az iraki kormány később visszautasította a kurd biztonsági tanács állítását. „Nem tervezzük, sőt eszünk ágában sincs megtámadni Iraki Kurdisztánt” – mondta a kormány szóvivője.

Zalmay Khalilzad korábbi badgadi amerikai nagykövet azt mondta, Kasszem Szulejmani, az iráni Kudsz Erő elit osztag vezetője Irakban tartózkodik, s ő szervezi a síita milí­ciák támadását Kirkuk ellen. Az értesülést nem tudták más forrásból megerősíteni, de az amerikaiak attól tartanak, hogy az iráni befolyás növekszik Irakban, és Teherán nem fogja hagyni, hogy a kurdok megalakítsák saját államukat, amely egyúttal Washingtonnak is gondot jelentene.


Szeptember 25-én Kurdisztánban és a kurdok lakta más iraki területeken népszavazást tartottak a régió függetlenségéről, és a választópolgárok többsége az elszakadásra voksolt. A referendumot a bagdadi kormány és a parlament már szeptember elején törvénytelennek minősítette és elutasította. Bár Erbíl és Bagdad is párbeszédet sürget, úgy tűnik, a konfliktus békés rendezéséhez vezető út első akadályán sem sikerült még túljutni.

Az iraki kormány ugyanis kikötötte: semmisítsék meg a referendum eredményét. Ezt Erbíl egyelőre nem tette meg, pedig Bagdad számos gazdasági büntetőintézkedést vezetett be Kurdisztánnal szemben, és korábbi értesülések szerint katonákat is vezényelt a kurd területek közelébe. Szítja a feszültséget az is, hogy Kirkuk városát és olajban gazdag térségének jelentős részét a kurd erők ellenőrzik, miután elűzték onnan az Iszlám Állam terrorszervezetet. Bagdad azonban magának követeli a korábban iraki arab fennhatóság alá tartozó térséget. Bár vasárnap a feszültségek enyhítésének céljából kurd területen, Szaladin városban tárgyalást kezdtek kurdisztáni és bagdadi politikusok, szerdán egy iraki bíróság elrendelte a függetlenségi népszavazást megszervező választási bizottság elnökének és két tagjának letartóztatását.

 

Hirdetés

Kiemelt

Rák a szemben

A fertőző betegségek terén a legnagyobb változás a kullancsok és rovarok (például szúnyogok) által hordozott betegségek elterjedésében várható.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!