2017. szeptember 25., hétfő, Eufrozina, Kende napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/gyulesen-emlekeztek-puccsra-1955989/

Gyűlésen emlékeztek a puccsra

Recep Tayyip Erdogan ismét kiállt a halálbüntetés visszaállítása mellett
Hatalmas török zászlókat lengető több tízezres tömeg vonult fel szombaton Isztambulban az egy évvel ezelőtti, meghiúsított törökországi puccskísérlet áldozataira emlékezve. Az azóta eltelt időben Törökország elnöke politikailag nagyon megerősödött, népszavazáson fogadták el az államfő jogosítványainak kiterjesztését, de nem mondható, hogy az ellenzék legnagyobb pártja, a Köztársasági Néppárt gyengült volna.

A Boszporusz két partján elterülő városba érkezett Recep Tayyip Erdogan török elnök is, írta az MTI. Az államfő – török zászlót ábrázoló pólót viselő – unokái és a puccskísérlet során elhunytak családtagjainak kíséretében csatlakozott a menethez a korábban Boszporusznak nevezett hídnál, amelyet később az áldozatok emlékére Július 15-e mártírjai hídnak neveztek át. A hídon kihelyezett monitorokon az állam­csíny mártírjainak fényképei voltak láthatók, miközben hangosan felolvasták neveiket. A hídnál civilek csaptak össze tavaly július 15-én a török hadsereg harckocsikkal kivonuló puccsista alakulataival.

A fővárosban, Ankarában, de Törökország-szerte más helyeken is több ezren vonultak fel a megemlékezéseken. A kormány vasárnapra virradóra úgynevezett demokrácia-őrszolgálatba hívta az utcákra a törököket. Az újonnan bevezetett „demokrácia és egység” július 15-i nemzeti emléknap alkalmából a hét végén a többi között ingyenessé tették a tömegközlekedést Isztambulban.

Erdogan a mártírok emlékművének felavatásakor ismételten hangot adott eddig is ismert álláspontjának, miszerint ha a parlament megszavazná a 2004-ben megszüntetett halálbüntetés visszaállításával kapcsolatos esetleges alkotmánymódosítást, feltétlenül aláírná. Úgy fogalmazott: Törökország jogállam, ezért egy ilyen jogszabálynak a parlamenten keresztül kell átmennie. Ígérte: ebben az esetben „le kell majd tépni a fejét” mindazoknak, akik a tavalyi államcsínykísérletben felbujtók voltak. Konkrétan megnevezte és egy kalap alá vette a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát, a törökor­szági kurd szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), a Fethullah Gülen muzulmán hitszónok irányí­totta nemzet­közi hálózatot (FETÖ), valamint az Iszlám Állam elnevezésű terror­szervezetet.

Fotó: Fotó: MTI/Presidential Press Office

A török hadsereg egyes alakulatai 2016. július 15-én kísérletet tettek az államhatalom megdöntésére, utakat, hidakat szálltak meg, és lőtték a parlament, valamint az elnöki palota épületét is. Az összecsapásokban hivatalos adatok szerint 249-en vesztették életüket, rajtuk kívül az államfő szerint 35 puccsista halt meg. A lakosság támogatásával a puccsot leverték, ezt követően a török kormány rendkívüli állapotot vezetett be az országban, és azóta is keményen fellép az általa terrorszervezeteknek tekintett csoportok ellen.

Az elmúlt egy évben nagyjából százezer embert tartóztattak le a puccsal kapcsolatban. Közülük 169-en tábornokok és admirálisok, 7000-en századosok vagy alacsonyabb rangú katonatisztek, 8800-an rendőrtisztek. Elfogtak 24 provinciális kormányzót, 2400 olyan embert, aki a bíróságokon dolgozott, valamint 31 ezer egyéb gyanúsítottat. A szinte felbecsülhetetlen számok miatt az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) „igazságmenetet” indított, azzal vádolva a kormányt, hogy a rendkívüli állapot adta jogosítványokkal élve gyakorlatilag letöri a török ellenzéket, és minden ellene tiltakozó erőt a puccsisták közé sorol. A menetet Kemal Kilicdaroglu, a CHP elnöke vezette, aki június 15-én kezdett hosszú gyalogtúrá­jába, s elgyalogolt Ankarából Isztambulba. Az említett menetet lezáró tömeggyűlésen több mint egymillióan vettek részt, ami ugyan nem tükröződik feltétlenül a válasz­tási eredményben, de jelzi, hogy a CHP-nek is vannak tartalékai.

Hirdetés

Kiemelt

A terrorizmus áldozatainak jogairól egyeztetnek a visegrádi és a Benelux-országok

Terrortámadás esetén az áldozatok „merőben új kategóriája” jelenik meg: ártatlan emberek, akik utcán sétálnak vagy szórakozóhelyen vannak – mondta a miniszter.

Poszt-trauma

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Óriásplakátokkal számolja fel önmagát a Jobbik?

Jöhet a fél évig tartó mocskolódás 1100 óriásplakáton.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!