2017. szeptember 26., kedd, Jusztina napja
Külföld, Lovas István
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/gyilkossagok-akadalyozzak-sved-rendorseget-nemi-eroszak-tettesei-felkutatasaban-2209216/

Gyilkosságok akadályozzák a svéd rendőrséget a nemi erőszakok tetteseinek felkutatásában

A svéd közszolgálati televízió arról tudósít, hogy a svéd rendőrség emberhiány miatt nem tud megfelelően foglalkozni a nemi erőszakot elkövetők utáni nyomozással. Hetek telhetnek el, ameddig a rendőrség akcióba lép, még olyan esetekben is, amikor a gyanúsítottat azonosítják.

A tudósítás konkrét esetekre is kitér. Egy 12 éves kislányt egy idősebb férfi megerőszakolt Stenungsundben, és csak két hét után kezdődött el a nyomozás annak ellenére, hogy a rendőrség tudta a gyanúsított nevét.

Idén korábban két ember filmezte le, ahogyan egy nőt megerőszakoltak és a videót Snapchat app segítségével elérhetővé tették. Egy másik ember a videót elküldte a rendőrségnek, megjelölve azt a részt, ahol az erőszakolók egyértelműen láthatók, de a nyomravezetővel csak két hónappal később vették fel a kapcsolatot.

Torgny Söderberg, a stockholmi rendőrség egyik vezetője elmondta a közszolgálati tévének, hogy nem igazán tudnak úgy dolgozni, ahogyan az kívánatos lenne. A rendőrség szeretne többet tenni, de a jelenlegi helyzetben nincs lehetőség arra, hogy megfelelően nyomozzanak gyilkosság és nemi erőszak ügyében is. A problémának része, hogy gyakran ugyanazon nyomozó kezeli e súlyos bűncselekményeket.

Hozzátette, nehéz megmagyarázni, hogy a nemi erőszak miért kapott olyan nagy prioritást a bűncselekmények között, amikor vannak más bűntettek, amelyek még annál is súlyosabbak.

A tudósítás idézi statisztikai adatokat is, amelyekből kiderül, hogy a nemi erőszakoknak egyre kisebb hányada esetében indul bűnvádi eljárás. 2014-ben ez 20 százalék volt, míg tavaly a bejelentett nemi erőszak útján elkövetett bűncselekményeknek csak 11 százalékában indult meg a bírósági eljárás.

Söderberg hozzátette: a legrosszabb, ami történhet az, hogy a nyilvánosság elveszti a bizalmát az igazságügyben. Elmondta még: nem lenne jó, ha ez bekövetkezne. „Nem rettegek ettől, de aggódom”, mondta a rendőri vezető.

Hirdetés

Kiemelt

Jelentős forráshoz jutott a környezetbarát közlekedés

Összesen 22,4 milliárd euró jut brüsszeli forrásból az alternatív üzemanyagok terjesztésére, így minden korábbinál nagyobb támogatást kap a tiszta közlekedés.

Poszt-trauma

Rákay Philip KO-t mért a HVG-re

Nekik tömény gyűlölet az igazság.

Szanyi belegabalyodott a kerítésbe

Talán egyszer majd Szanyi-kórnak nevezik el a jelenséget.

Jobbikos elszólás: Simicska az egész ellenzéket segíti

„Helyes törekvés”.

Baljós árnyak jelentek meg Lendvai Ildikón

Az idő vasfoga nem kegyelmezett.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!