2017. november 21., kedd, Olivér napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/gal-kinga-vesztebe-rohan-europa-2359939/

Gál Kinga: A vesztébe rohan Európa

Brüsszel szankcionálná a menekültek befogadásától elzárkózó tagállamokat
Magyar szempontból meglehetősen csalódást keltő döntésre jutott tegnap az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága: a dublini rendszer reformjának keretében a jövőben már nem a külső határokon fekvő országok lesznek felelősek a menedékkérők regisztrációjáért, így a migránsok egy Brüsszel által meghatározott elosztási kulcs alapján bármelyik uniós tagállamba kerülhetnek. A kvótarendszert bebetonozó reformjavaslat kapcsán Gál Kinga, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője, a szóban forgó bizottság alelnöke lapunknak kifejtette: ha a tervezet az elfogadott módon valósul meg, az Európa vesztét okozza.

Újabb fordulóponthoz ért csütörtökön a migrációs válság alatt összeroskadt, a közös uniós menekültügyi rendszert szabályozó dublini rendszer reformja. Az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) ugyanis nagy többséggel (43 szavazattal 16 ellenében) meghatározta álláspontját, amely a szolidaritás címszó alatt többek között a menedékkérők felső keret nélküli áthelyezését és a befogadásuktól vonakodó tagállamok szankcionálását tenné lehetővé.

A szavazást követően Gál Kinga, a LIBE egyik alelnöke, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője a Magyar Időknek csalódottságát fejezte ki a voksolás kimenetele miatt. Hangsúlyozta: a reformtervezet gyakorlatilag európai meghívót jelent a világ összes migránsának.

Fotó: Kurucz Árpád

Elosztási kulcs alapján jelölnék ki a befogadandókat.

A zöld jelzést kapott javaslat értelmében Brüsszel búcsúzna a dublini rendszer eddigi főszabályától, miszerint az a tagállam viseli a menedékkérelmek megvizsgálásának felelősségét, ahol a migráns belépett az Európai Unió területére.

Bár elméletileg ez akár a külső határokon fekvő tagállamok tehermentesítését is jelenthetné, a gyakorlatban inkább a kvótarendszer állandósításáról van szó, hiszen amennyiben a menedékkérő és egy adott tagállam között nem állapítanak meg kapcsolatot (ott élő családtagok, korábbi tanulmányok vagy uniós lakhely), egy EU által meghatározott elosztási kulcs alapján jelölik ki a befogadásra köteles országot. Hogy valamennyi tagállam kivegye a részét a gyakorlatból, az áthelyezés kapcsán minden alkalommal négy olyan uniós ország jöhet szóba, amelyik elmarad a saját kvótája teljesítésétől.

A befogadástól vonakodó tagállamok amiatt kerülnek igazán zsákutcába, hogy az elfogadott tervezet kimondja: a szabályokat be nem tartó országok azt kockáztatják, hogy kevesebb uniós forráshoz férnek hozzá.

– Remélem, hogy az Európai Tanácsban győz majd a felelősségtudat és a józan ész – fogalmazott Gál Kinga, utalva arra, hogy az Európai Parlament mandátumot kapott a most elfogadott álláspont képviselésére a Tanáccsal való tárgyalások során. A néppárti képviselő lapunknak a brüsszeli folyamatok még egy ellentmondására rávilágított: a dublini reformról született állásponttal egy időben a szakbizottság a külső határokon történő biztonsági ellenőrzések erősítésére is rábólintott.

Utóbbi Gál Kinga jelentéstevői szerepe mellett történt. A néppárti képviselő ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: ellentmondásos, hogy míg az érvényes iratokkal rendelkező, vízummentességet élvező országokból érkezők esetében szigorításra kerül sor, az okmányok nélküli, potenciálisan komoly biztonsági kockázatot jelentők előtt kinyitjuk a kapukat.

Ellentmondásokban amúgy sincs hiány. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke épp a tegnap kezdődött EU-csúcs előestéjén hangoztatta, hogy nincs jövője az uniós kvótarendszernek. A lengyel politikus szerint menekültügyben érdemes lenne olyan megoldásra jutni, amely nem ver éket Lengyelország és más visegrádi országok, valamint Európa többi része közé.

– A következő hetekben át kell vágnunk ezeket a hatalmas gordiuszi csomókat – szögezte le. Az EUobserver brüsszeli hírportál beszámolója szerint ezt a szándékot igazolja, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerda este munkavacsorán fogadta a visegrádi országok vezetőit. A találkozót nem követte hivatalos sajtótájékoztató, de Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap arról tájékoztatott: Orbán Viktor miniszterelnök sikeresnek, eredményesnek és hasznosnak értékelte a munkavacsorát.

Szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János kijelentette: a kormányfő szerint a V4-es országok teljesen egységesen léptek fel minden kérdésben, sikerült bemutatni a bizottság elnökének, hogy ez egy szoros, hatékony és sikeres együttműködés.

Orbán Viktor közben Brüsszelben több javaslatot is tett a migrációs válsághelyzet kezelésére. A távirati iroda információi szerint a miniszterelnök az Afrikából érkező migránsokkal kapcsolatban felvetette egy, a Törökország számára korábban létrehozotthoz hasonló pénzügyi alap felállítását, amelybe az uniós tagállamok hasonló arányban teljesítenének pénzügyi hozzájárulást, mégpedig közvetlenül Olaszországnak. „Olaszországot támogatni kell abban, hogy megvédje saját, illetve Európa határait” – mondta a magyar kormányfő.

Hirdetés

Kiemelt

A szellemi háttér fontossága

Egy nép életképessége koroktól függetlenül jórészt a kor szellemi hátterétől függ. Ezt nevezhetjük népléleknek is. A régmúlt nemzeti felfogása jelentősen eltért a maitól.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!