2017. november 22., szerda, Cecília napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/fuggetlensegi-harcunk-nem-ert-veget-2445610/

Függetlenségi harcunk nem ért véget

Csaknem háromszáz magyar civil vett részt a lengyel nemzeti ünnepen
Nem kérünk a német és az orosz dominanciából! – emelte ki Kiszelly Zoltán, a Civil Összefogás Fórum küldötteinek szombaton Krakkóban a lengyel függetlenség napja alkalmából tartott megemlékezésen. A Civil Összefogás Fórum több mint 270 szimpatizánssal ünnepelte november 11-ét, amely a hazáért való évszázados küzdelem és a nemzeti öntudat szimbóluma Lengyelországban.

Nem szeretnénk brüsszeli bürokraták diktátumait elfogadni, akik nagyszámú idegen népességet és rossz élelmiszereket erőltetnek ránk, míg cserében fiataljainkat és pénzünket elszívnák nyugatra. Nem akarunk sem orosz, sem német dominanciát! Csak magunkra és egymásra számíthatunk. Ezért vagyunk mi is itt, ezért értjük meg félszavakból egymást” – mondta Kiszelly Zoltán politológus a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szimpatizánsainak és lengyel barátaiknak a lengyel függetlenség napja alkalmából szervezett közös krakkói megemlékezésükön.

A kormányzó Jog és Igazságosság vezető politikusai ugyanis Krakkóban részt vettek a megemlékezéseken és szentmisén, ezen hagyományosan ott vannak a CÖF szimpatizánsai is. Kiszelly Zoltán felszólalásában emlékeztetett arra, hogy mint oly sokszor, a két nép történelme találkozott – éppen a krakkói Wawel-palotában mondatott ki a „lengyel–magyar két jó barát” kezdetű közmondás –, és mint annak idején, úgy ma is közös a feladatunk: nemzeteink szuverenitásának és a keresztény Európának a megvédése. 1918. november 11-én Lengyelország 123 év után ismét szuverén, egységes, független országgá vált, megszabadulva az orosz, porosz, osztrák elnyomás alól.

Az Európában élő muszlimok számára fontosabb a Korán, mint a befogadó ország törvényei – emelte ki Kiszelly Zoltán

Ez a nap egyben Lengyelország legfőbb ünnepe, ilyenkor a lengyelek államiságuk újbóli megalakulására emlékeznek, amely bő két évtizedre stabil, demokratikus alapokon nyugvó polgári társadalom kiépítésének lehetőségét nyújtotta két XX. századi diktatúra előtt. A szombati események résztvevői a Wawel székesegyháztól a királyi útvonalon a Matejki térig vonultak, hogy az ismeretlen katona sírjánál róják le tiszteletüket. Ezt követően a Wawel kriptájánál koszorúzták meg Józef Pilsudski marsall, a második lengyel köztársaság első államfője, illetve a 2010-ben légi katasztrófában meghalt Lech Kaczynski államfő sírját.

A Gazeta Polska hetilap főszerkesztője, Tomasz Sakiewicz lapunknak elmondta, a nemzet fenntartását jelentette függetlenségük kivívása, amikor kultúrájuk s nyelvük volt veszélyeztetve, hiszen megszállóik megpróbálták eltörölni azokat. Kiemelte, óriási dolog volt húsz év függetlenség ennek az országnak, 1918 novemberében elmondhatatlan boldogság járta át a lengyel népet. „Ez a harc nem ért véget, ma azt jelenti, hogy a saját nemzeteink védelmét képviseljük. 2012-ben az Európai Unió magyar kormányra gyakorolt nyomására válaszul érkeztünk Budapestre március 15-én, hogy együtt ünnepeljünk. Közös a küzdelmünk a magyar néppel, hiszen Lengyelországot hasonló nyomás érte tavaly az unió részéről” – tette hozzá Tomasz Sakiewicz.

Hirdetés

Kiemelt

Kövér László: a jövő évi választás az európai politikára is hatással lesz

Jelenleg egy olyan átalakítás zajlik Európában, ahol az államok, a nemzeti kultúrák eltörlése, valamint egy identitás nélküli tömeg kialakítása a vél – mondta Kövér László.

Poszt-trauma

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Nemcsak trollkodik, manipulál is a Momentum

Az új SZDSZ és a kocsmai stílus.

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!