2017. július 26., szerda, Anna, Anikó napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/franciaorszag-felelos-deportalasokert-1956352/

Franciaország felelős a deportálásokért

Netanjahu: Közös a harcunk az iszlám terrorizmus ellen

Megerősítette Franciaország felelősségét tegnap Emmanuel Macron francia elnök – Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő jelenlétében – az 1942-es párizsi zsidóellenes razziáért, annak 75. évfordulóján. 1942. július 16-án a francia hatóságok több mint 13 ezer zsidót, köztük négyezer gyereket kényszerítettek otthonukból egy fedett, téli kerékpárcsarnokba, a Vél d’Hiv-be. Innen deportálták őket; száznál kevesebben térhettek haza, gyerek nem volt köztük.

Ezt tartják a modern francia történelem egyik legsötétebb epizódjának. A Vél d’Hiv-razziát a németek rendelték el, de franciák hajtották végre. Utóbbiak felelősségét először Jacques Chirac elnök ismerte el, 1995-ben.

– Igen, itt újra kimondom: Franciaország szervezte meg a razziát, majd a deportálást, és így 13 152 zsidó vallású személy halálát – erősítette most meg Macron. Netanjahu – aki franciául kezdte beszédét – „nagyon, nagyon erős gesztusnak” nevezte, hogy meghívták; izraeli kormányfő most először vett részt a megemlékezésen. – Ez tanúsítja a régi és mély barátságot Franciaország és Izrael között – mondta Netanjahu, aki Párizsból ma érkezik Budapestre.
Macron elmondta: nem enged az anticionizmusnak, mert „az az antiszemitizmus új formája”.

Az izraeli miniszterelnök nagyon erős gesztusnak nevezte párizsi meghívását

A francia államfő megemlékezett azokról is, akiket szintén vallásuk miatt öltek meg francia földön, így egy marokkói muszlimról, illetve Jacques Hamel katolikus papról is, akit iszlamisták gyilkoltak meg tavaly. – Az önök harca a mi harcunk. A harcias iszlám fanatikusai, akik el akarják pusztítani önöket, minket is el akarnak pusztítani – mondta Netanjahu.

A kormányfő azt is „tesztelhette” Párizsban, hogy tárgyalópartnere az iráni atomalku dacára nem huny szemet Teherán Izraellel szembeni politikája felett. De Emmanuel Macron felszólított az évek óta tetszhalott izraeli–palesztin tárgyalások felújítására, a „két állam” megoldás szem előtt tartásával. Egyben kifejezte aggodalmát, hogy Netanjahu visszalép ettől az elkötelezettségtől, valamint nehezményezte a zsidó telepek bővítését is a palesztinok lakta területeken.

Kiemelt

Nyertesek nélküli történet

A kortárs irodalom sokszor hív női alakokat segítségül ahhoz, hogy a sorsukon keresztül az elhallgatásokat feloldjuk, meg- és kibeszéljük.

Poszt-trauma

Gigantikus tiltakozás madártávlatból

Az olaszok egyre határozottabbak migráns-ügyben.

Dermesztő titkokról libben fel a fátyol

Ezekkel a No-Go zónákkal csak a baj van...

Simicska lapja teljesen elrugaszkodott a valóságtól

Bagoly mondja verébnek.

Egyszeri bűnöző, vagy visszaeső

Etikus?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!