2018. január 17., szerda, Antal, Antónia napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/francia-es-nemet-parlament-megerositi-ket-orszag-kozotti-egyuttmukodest-2638963/

A francia és a német parlament megerősíti a két ország közötti együttműködést

Közös parlamenti határozatot fogad el a tervek szerint január 22-én a francia Nemzetgyűlés és a német Bundestag az Élysée-Szerződés 55. évfordulója alkalmából. A határozat kijelöli egy újabb szerződés irányvonalát és megerősíti a két parlament közötti együttműködést – értesült szerdán az AFP francia hírügynökség törvényhozási forrásokból.

Emmanuel Macron francia elnök szeptember 28-án jelezte, hogy „felül kívánja vizsgálni„ a Charles de Gaulle francia elnök és Konrad Adenauer német kancellár által 1963-ban megkötött Élysée-szerződést. Német parlamenti képviselők az egyik lapban november 11-én megjelent írásukban szorgalmazták, hogy a két alsóház fogadjon el „a francia-német partnerség fellendítésének lényeges pontjait kijelölő” azonos határozatot. Francois de Rugy, a Nemzetgyűlés és Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnöke ezt az elvet december 13-án hagyta jóvá.

Macron és Merkel szorosabb együttműködésen dolgozik

Fotó: MTI

Macron és Merkel szorosabb együttműködésen dolgozik

A határozattervezet a különböző országok települései közötti együttműködést biztosító eurokörzetek hatásköreinek növelését irányozza elő. Javasolja továbbá francia-német gazdasági térség létrehozását, összehangolt szabályokkal egyebek mellett a vállalati jog és adózás, valamint a csődkorlátozás területén. Szociális téren a határozat „a két országban azonos szociális jogokat biztosító közös normákat„ szorgalmaz.

A dokumentum a kapcsolatok erősítését javasolja az ipari tanulók képzése és a szakképzés területén, egyebek mellett „francia-német részképzési status” létrehozásával. A határozat támogatja a francia-német védelmi együttműködést az éghajlatváltozás elleni harc, a bevándorlási politika és a számítástechnika területén.

A dokumentum előirányozza francia-német munkacsoport felállítását, amely 2019. január 22-ig kidolgozza egy parlamenti megállapodás tervezetét. Ebben a francia és német törvényhozási eljárások konvergenciáját mozdítanák elő az európai irányelveknek a nemzeti jogba történő illesztése területén, illetve előírnák, hogy a két alsóház legalább négyévente egyszer tartson együttes ülést.

Kiemelt

Sztárok a Nappaliban

A január eleji, idén harmadszorra megrendezett program során több mint száz pécsi együttes lepi el a belvárosi kocsmákat és szórakozóhelyeket.

Poszt-trauma

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

A király meztelen!

A szakáll nem elég.

Az áruházlánc ismét felháborító dolgot tett

Ezekkel a keresztekkel csak a baj van.

Pink

A férfimezőny jelentős része babának öltözött.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!