2017. október 21., szombat, Orsolya napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/fordulatot-hozott-az-ngo-k-ellenorzese-2078281/

Fordulatot hozott az NGO-k ellenőrzése

MTI, PestiSrácok.hu, Corriere della Sera, La Stampa
Angelino Alfano olasz külügyminiszter következő lépésként a nemzetközi jog szerinti migránstáborok felállítását jelölte ki Líbiában, miután szerinte a nem kormányzati szervezetek (NGO) munkáját szabályozó magatartási kódex és a líbiai partok ellenőrzésének szigorítása fordulathoz vezetett a földközi-tengeri migrációban.
  • Eltűntek az NGO-k hajói
  • Mindez az NGO-król folytatott vizsgálatainak köszönhető
  • A következő lépés a migránstáborok létrehozása lehet

Olasz sajtóértesülések szerint a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszról teljesen eltűntek az NGO-k hajói. Angelino Alfano a La Stampa című olasz napilapban vasárnap megjelent interjúban kijelentette, hogy a fordulat Fájez esz-Szarrádzsnak, az ENSZ által elismert líbiai nemzeti egységkormány miniszterelnökének köszönhető, mert segítség kért Olaszországtól és Európától a líbiai partok ellenőrzéséhez: az így kapott eszközökkel és forrásokkal Líbia megerősítette parti őrségét, valamint növelte hatáskörét a partjai előtti tengeren.

Ezzel párhuzamosan a tengeri mentésben részt vevő NGO-k munkáját Olaszország magatartási kódexszel szabályozta, ami Angelino Alfano szerint a szicíliai ügyészségeknek az NGO-król folytatott vizsgálatainak köszönhető.

Az ügyészi vizsgálat „megfelelő kontextust” teremtett az NGO-kódexhez – mondta az olasz diplomácia vezetője, majd így folytatta: „a Földközi-tenger túlsó (afrikai) partján változik a szélirány: most gyorsan e szerint kell vitorláznunk, hogy leállítsuk az emberkereskedelmet”.

Fotó: MTI

Afrikai migránsokat szállít egy olasz hajó az itáliai partokhoz

Hangsúlyozta, hogy a migránsokkal teli hajók gyérülésével visszaesik a tengerbe veszők száma is.

Következő lépésnek nevezte, hogy a nemzetközi jognak megfelelő migránstáborokat állítsanak fel Líbiában, amihez szerinte milliárdos befektetés kell.

Orbán már tavaly szorgalmazta

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta Líbia stabilizálásának fontosságát, mivel ennek hiányában nem lehet létrehozni az észak-afrikai országban az általa ötletként felvetett menekültvárost.

Hangsúlyozta, hogy a Líbia keleti felét ellenőrző Halifa Haftár tábornok 20 milliárd eurót sürgetett Európától a migráció szabályozására.

„A balkáni útvonalat a Törökországgal kötött több milliárd eurós megállapodás zárta le, illúzió azt hinni, hogy Líbiában a problémát néhány millióval meg lehet oldani” – mondta Angelino Alfano.

Hangoztatta, „hatalmas” európai gazdasági befektetésre van szükség Líbiában és Afrikában.

Egyre több NGO függeszti fel tevékenységét

Az Orvosok Határok Nélkül és a Sea Eye után a Save the Children nevű segélyszervezet is bejelentette, felfüggeszti mentőmunkáját a líbiai partoknál. Az NGO-k nyilatkozata szerint az olasz és a líbiai hatóságok intézkedései miatt nem tudnak tovább felelősséget vállalni hajóik legénységének biztonságáért főleg azután, hogy a líbiai kormány pár napja módosította a hatáskörébe tartozó tengeri mentési övezet határait, és ezzel lényegében kitiltotta az ország felségvizeiről a nem kormányzati szervezetek mentőhajóit.

Corriere della Sera a hét elején írta meg, hogy az olasz ügyészség vizsgálatot indított a Soros Györgyhöz közeli Orvosok Határok Nélkül civil szervezet ellen. Erős a gyanú arra, hogy összejátszottak az embercsempészekkel – írta az olasz lap szemléjében a PestiSrácok.hu.

Hirdetés

Kiemelt

Pszichésen zavart német állampolgár a müncheni késes támadó

A rendőrség müncheni parancsnoka azt mondta, semmi jel nem utal arra, hogy az őrizetbe vett gyanúsítottat vallási vagy politikai indítékok vezérelték volna.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!