2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/fellelegeztek-az-unios-partnerek-2675632/

Fellélegeztek az uniós partnerek

A koalíciós tárgyalások mellett döntöttek Berlinben · Kevesebb menekültet fogadnának be
Párizsban, Brüsszelben, Bécsben és az EU soros elnökségét adó Szófiában is megnyugvással fogadták, hogy tegnapra a német keresztény uniópártok és a szociáldemokraták egyezségre jutottak a tényleges koalíciós tárgyalások megkezdéséről, ami utat nyithat a 2013 óta tartó együttműködésük folytatásához. A megbeszélésekre január végétől kerülhet sor, és a remények szerint tavaszra állhat fel az új kormány. De a német pártok már most egyetértettek abban: el kell kerülni a 2015-öshöz hasonló migrációs válságot, kordában kell tartani a menekültbefogadást.

Az újabb közös kormány megalakítását célzó tárgyalások megkezdése mellett foglaltak állást tegnapra – maratoni, 24 órás tárgyalási fordulót követően – a Németországot 2013 óta kormányzó nagykoalíció pártjainak képviselői, akik vasárnap óta egyeztettek. – A Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) küldöttsége egyaránt egyhangúlag döntött arról, hogy pártjuk illetékes testületeinek a hivatalos koalíciós tárgyalások elkezdését javasolják – jelentette be Angela Merkel kancellár, a CDU, Horst See­hofer bajor miniszterelnök, a CSU, illetve Martin Schulz, az SPD elnöke.

Mindhárman kiemelték: elégedettek az egyeztetés eredményével. Seehofer szerint akár már húsvét előtt megalakulhat a szövetségi kormány, aminek révén „négy nagyon jó év” következik Németországban. Merkel megjegyezte: az előzetes egyeztetés annyira alapos és mélyreható volt, hogy a hivatalos koalíciós tárgyalás viszonylag könnyű lehet. Hangsúlyozta, hogy a megállapodásért mindhárom fél nagy erőfeszítéseket tett, „mindenki átlépett a saját árnyékán”. De a továbblépés az SPD-nél még nem lefutott: a szociáldemokrata vezetésnek egy rendkívüli pártkongresszuson, január 21-én meg kell szereznie a több száz küldött többségének támogatását ahhoz, hogy elkezdhessék a koalíciós tárgyalást. Ha sikerrel járnak, és egy koalíciós szerződést is sikerül kidolgozni, akkor pedig a mintegy 450 ezres tagságú SPD a párttagok voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val, írta a távirati iroda.

Az egyeztetések egyik leginkább vitatott témája a migráció volt; a pártok egyetértettek abban, hogy támogatják a menekültek elosztásáról szóló EU-s döntéseket, vagyis a visegrádi országokban – így hazánkban – élesen ellenzett kötelező letelepítési kvótát. Hangsúlyozták: tovább kell folytatni az erőfeszítéseket a Németországba és Európába irányuló migráció „irányításáért és korlátozásáért”, hogy ne alakuljon ki ismét olyan helyzet, mint 2015-ben volt. – Ezért törekedni kell arra, hogy a menekültügyi rendszer keretében befogadott emberek száma az évi 180 ezer és 220 ezer közötti sávban maradjon, és ezen belül legfeljebb havi ezer fő érkezzék Németországba a családegyesítés révén – áll abban a dokumentumban, amelyet az úgynevezett szondázó egyeztetések végeztével fogadtak el a reménybeli koalíciós partnerek.

Fotó: MTI/EPA/Dzson Ha Jang

Seehofer, Merkel és Schulz folytatni akarja a 2013-ban kezdett együttműködést

Az európai intézmények megreformálására törekvő Emmanuel Macron francia elnök tegnap megnyugvását fejezte ki a berlini megállapodás láttán. – Jó hírt kaptunk reggel a Rajna túloldaláról: rendkívül boldog és elégedett vagyok, hogy Angela Merkel kancellár előreléphet egy hasznos koalí­ciós kormányzás felé, amit Európa és mindenekelőtt Franciaország is vár – mondta a francia elnök.

A Szófiában tárgyaló Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke melegen üdvözölte az esélyt, hogy a Németországot 2013 óta kormányzó koalíció folytathatja a közös munkát. Úgy vélte, többhónapi bizonytalanság után ez lendületet ad az európai együttműködés gyorsításához.

– Remélhetőleg hamarosan felszáll a fehér füst, és Németország teljes erővel részt tud venni az európai politikában – jelentette ki Bojko Boriszov, az EU soros elnökségét betöltő Bulgária kormányfője. – Jó Németországnak, jó Ausztriának és jó az EU-nak, ha gyorsan megalakul az új német kormány – mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Kiemelt

Ünnepelt a sportos kerület

Budafok-Tétény tizenkilenc ifjú sporthőse gyűlt össze a Klauzál Gábor Művelődési házban és találkozott Karsay Ferenccel a kerület polgármesterével és Kulcsár Krisztiánnal, a MOB elnökével.

Poszt-trauma

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!