2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/fazekas-sandor-nem-szabad-megkulonboztetni-becsapni-fogyasztokat-2337166/

Fazekas Sándor: nem szabad megkülönböztetni, becsapni a fogyasztókat

MTI
Nem szabad megkülönböztetni a vásárlókat, becsapni a fogyasztókat, felháborító, hogy azonos márkanév alatt máig eltérő minőségű termékek kerülnek forgalomba Európában – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken a pozsonyi várban, ahol európai uniós (EU-s) találkozót tartottak az élelmiszerek kettős termékminősége gyakorlatának megszüntetéséért a visegrádi négyek kormányfőinek, illetve az összes uniós tagország képviselőinek és az uniós szakpolitikusoknak a részvételével.

Az Egyenlő minőségű termékeket mindenkinek című rendezvényen Fazekas Sándor más tagállamok szakminisztereivel tárgyalt. Az egyeztetés után a közmédiának azt mondta, a megbeszélés hasznos volt, mert itt is fel tudta vetni, hogy ha az uniós piac egységes, akkor jogos elvárás, hogy az azonos márkájú termékek egységes minőségűek legyenek.

Közép-Kelet-Európában az élelmiszerekben gyakran több a só és kevesebb a hús, több az aroma és az állományjavító, vaj helyett pedig pálmaolajat használnak. Ezt a gyakorlatot akarja felszámolni a visegrádi együttműködés, és a kezdeményezéshez most jó néhány további tagállam is csatlakozott, például Szlovénia – közölte Fazekas Sándor.

Az agrárminiszter rámutatott: több figyelemreméltó kezdeményezésről is szó esett, ezek közül az egyik, hogy szlovák felvetés alapján Magyarország, Szlovákia, Csehország és Szlovénia hatóságai az elkövetkező időszakban összehangoltan fognak dolgozni a helyzet orvoslási lehetőségeit keresve; valamint magyar részről az az indítvány is elhangzott, hogy hozzanak létre egy olyan többnyelvű honlapot, amelyen a fogyasztók saját tapasztalataikat tudnák megosztani, egyúttal véleményeket, javaslatokat is megfogalmazhatnának.

Fazekas Sándor egy, a vonatkozó jogszabályok megváltoztatásával kapcsolatban feltett újságírói kérdésre elmondta: látni lehet, hogy az ügyben mozgásba lendült a brüsszeli gépezet, ugyanakkor gyors és hatékony intézkedésekre lenne szükség a jogalkotás terén.

„Tetteket várunk az uniótól és az Európai Bizottságtól” – fogalmazott.

Egy másik kérdésre válaszolva elmondta: bár például Görögország és a balti államok is jelezték, hogy problémának tartják a megkülönböztetés őket is érintő gyakorlatát, vannak olyan tagállamok is, amelyek visszafogottak, hallgatagok a témában, mivel hozzájuk jó minőségű termékek kerülnek és így a probléma nem vetődik fel.

Kiemelt

Rajtol az intézményi háború

Az Európai Bizottság és az EP megannyi tagja bírálta az Európai Tanács lengyel elnökét, aki hatástalannak és rendkívül megosztónak bélyegezte a brüsszeli kvótatervet.

Poszt-trauma

NO-GO zóna Budaörsön?

A kulturális sokszínűség jegyében.

Deutsch Tamás keményen beszólt az ellenzéknek

Sakk és matt.

Vona keresztfiának gusztustalan megnyilatkozása

Egy altáji humorlabdacs utóélete.

Nyitott kapukat dönget az MSZP

A Fidesz-kormány már visszadta a a 13. havi nyugdíjat, sőt!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!