2017. november 21., kedd, Olivér napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/ezreket-temetett-maga-ala-fold-2450062/

Ezreket temetett maga alá a föld

Több mint négyszáz halottja és hetvenezer károsultja van Iránban a katasztrófának
Egy 7,3-es erősségű földrengés rázta meg vasárnap éjszaka az iraki–iráni határvidéket. Az idei év legsúlyosabb földmozgása több mint négyszáz emberéletet követelt, és legkevesebb hetvenezren maradtak fedél nélkül a katasztrófa sújtotta területen.

Legalább négyszáz halálos áldozata van az Irán és Irak határvidékén vasárnap éjszaka bekövetkezett földrengésnek, a sérültek száma pedig megközelíti a hétezret, tájékoztatott a BBC.

A 7,3-es erősségű földmozgás leginkább Irán északnyugati részét, Kermánsáh tartományt sújtotta, de a hatóságok kilenc iraki áldozatról is beszámoltak. A határtól 15 kilométerre fekvő iráni Sarpol-e Zahab településen vesztették a legtöbben (körülbelül 240-en) az életüket, a helyszíni tudósítások alapján a város központi kórháza olyannyira megsérült a rengés során, hogy csak részben képes a válsághelyzet kezelésére.

– A személyzet valamennyi tagját és a pácienseket is maga alá temette a törmelék. Jelenleg nem üzemel az intézmény – idézi helyi forrását a The Guardian brit napilap. A 85 ezres lakosságú Sarpol-e Zahab megannyi toronyháza összeomlott, a mentőcsapatok munkáját pedig földcsuszamlások nehezítik. A The New York Times szerint a lakosok arról panaszkodnak, hogy egyelőre semmilyen segítségben nem részesültek.

„Eddig sem élelmiszert és vizet, valamint ruhát és sátrakat sem kaptunk. (…) Az áram-, víz-, gáz- és telefonszolgáltatás sem működik. Az egész város összeomlott – írja helyi forrására hivatkozva az amerikai lap.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb politikai és vallási vezetője már hétfőn együttérzéséről biztosította a tragédia károsultjait, és arra biztatta a mentőcsapatokat, hogy ne hagyjanak fel a túlélők utáni kutatással. Közben Haszan Róháni iráni elnök a segélyszállítmányok biztosításáról rendelkezett, majd az egészségügyi ­minisztérium számos munkatársát a helyszínre küldte.

Fotó: MTI/AP/ISNA

Továbbra is túlélők után kutatnak Sarpol-e Zahab településen. Ali Hamenei ajatollah kitartásra biztatta a mentőcsapatokat

Velük együtt az iráni Forradalmi Gárda vezetője is a rengés sújtotta területre érkezett. Törökország tegnap az északkelet-iraki Szuleimáníjába küldött egy sátrakkal és takarókkal felszerelt, 25 fős mentőegységet. Mehmet Güllüoglu, a török katasztrófavédelem elnöke úgy nyilatkozott: folyamatosan egyeztetnek a bagdadi kormánnyal, továbbá az iraki Vörös félholddal, és a török mentőcsapat az ő kéréseiknek megfelelően vesz majd részt a mentési munkálatokban. Irán részéről egyelőre nem érkezett segítségkérés a török hatóságokhoz – tette hozzá.

A természeti katasztrófa miatt újra terítékre került a kurd függetlenség kérdése, hiszen a rengés epicentruma az észak-iraki kurd autonóm régióban található Halabdzsa várostól 31 kilométerre délnyugatra volt. Ankara, bár korábban elítélte a kurdok függetlenségi törekvéseit, a tragédiá­ra való tekintettel ideiglenesen kész félretenni a konfliktust, írta a távirati iroda. A BBC szerint az iraki Kurdisztánban több mint négyszázan sebesültek meg a rengés során, a török segélyszállítmányok pedig máris megérkeztek a ré­gióba. Az autonóm terület fővárosában, Erbílben több mint egy percig lehetett érezni a földmozgást, közölték nemzetközi források.

Iránban gyakoriak a hasonló természeti katasztrófák, 2012-ben az ország északnyugati részén fekvő Tebrizben több mint háromszázan haltak meg egy hasonló erősségű rengés miatt. Ennél is nagyobb tragédiába torkollott egy 2003-as földmozgás: a Kermán tartományban fekvő Bam város gyakorlatilag romba dőlt, és több mint 26 ezren vesztették életüket.

Hétfőre virradóra más kontinenseken is rengett a föld: Japántól 351 kilométerre egy 5,8-es erejű földrengést, míg Costa Rica partjaitól 16 kilométere egy 6,5-es erősségű földmozgást mértek.

Hirdetés

Kiemelt

Tovább szépül a Budakeszi Vadaspark

A tervek szerint bővítik a Budakeszi Vadaspark területét, ahol a látogatók megnyerése érdekében folyamatosan fejlesztenek.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!