2017. május 1., hétfő, Fülöp, Jakab napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/europa-torok-belpolitikai-harcok-szinhelye-lett-1499992/

Európa a török belpolitikai harcok színhelye lett

Erdogan elnök népszavazása miatt kurdok tízezrei tüntettek Frankfurtban

Közel harmincezer kurd gyűlt össze szombaton Frankfurtban, hogy ellenállását fejezze ki Recep Tayyip Erdogan elnöki rendszere, és az annak bevezetését lehetővé tevő áprilisi referendum ellen. A „Nemet a diktatúrára – igent a demokráciára és szabadságra” jelmondattal meghirdetett tüntetésre Németország minden sarkából érkeztek résztvevők, a demonstrációt ugyanis a kurd újév, vagyis a newroz ünnepére időzítették.

Hírügynökségi informá­ciók szerint a felvonulás békésen zajlott, a tüntetők a kurd nép ellenállását éltető szlogeneket skandáltak, emellett pedig Abdullah Öcalan bebörtönzött kurd vezető, a Törökország és az uniós országok által is terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vezetőjének arcképét tartották a kezükben. Öcalan arcképének nyilvános mutogatását azonban Németország nemrég betiltotta, Ankara pedig kapva kapott az alkalmon, hogy ezt szóvá is tegye. Ibrahim Kalim török elnöki szóvivő közölte, elfogadhatatlan, hogy a PKK szimbólumait éltető aktivisták büntetlenül mászkálhatnak Frankfurt utcáin, miközben török politikusoknak megtiltották a török alkotmányreformot szentesítő referendumot népszerűsítő kampányrendezvényeket. Erdogan szóvivője azt is kilátásba helyezte, hogy újabb németországi nagygyűlést fognak rendezni török miniszterek részvételével az április 16-i török népszavazás előtt.

Nemet a diktatúrára – skandálta az utcára vonuló tömeg

Forrás: Reuters

Nemet a diktatúrára – skandálta az utcára vonuló tömeg

Az elmúlt napokban Törökország több jelentős nyugat-európai állammal, mindenekelőtt Hollandiával, Németországgal és Dániával is összerúgta a port, Ankarából nézve azonban ezek a diplomáciai konfliktusok nem feltétlenül haszontalanok. Erdogan politikai jövője szempontjából ugyanis sorsdöntő az április 16-i népszavazás, amelynek lényege, hogy megszűnik a miniszterelnöki tisztség, így a végrehajtó hatalom feje – teljhatalommal – az államfő lesz. Európában több millió török él, Erdogannak pedig szüksége van a diaszpóra szavazataira, ennek legegyszerűbb módja pedig a Nyugat-ellenes indulatok felkorbácsolása.

Egy hétvégi nyilatkozatában a török elnök arról is beszélt, hogy haladéktalanul aláírja a halálbüntetés újbóli bevezetéséről szóló törvényt, ha a parlament elhatározza azt. Elmondta azt is, hogy szerinte a törvényhozás megteszi a szükséges lépést ennek érdekében. Törökországban 2014-ben helyezték hatályon kívül a halálbüntetést, mégpedig párhuzamosan a török uniós csatlakozási tárgyalásokkal. Az Európai Unió többször is jelezte, hogy a halálbüntetés visszaállítása a csatlakozási tárgyalások végét jelentené.

Kiemelt

Kettős győzelemmel négyes döntőben a Veszprém

A Telekom Veszprém bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe azt követően, hogy vasárnap 30-25-re győzött a Montpellier vendégeként.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!