2017. augusztus 17., csütörtök, Jácint napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/europa-biztonsagat-erinto-kerdesekrol-targyaltak-az-unios-kulugyminiszterek-1847110/

Európa biztonságát érintő kérdésekről tárgyaltak az uniós külügyminiszterek

MTI
A hét második felében esedékes uniós csúcstalálkozót előkészítő következtetéséket fogadtak el az európai védelmet és biztonságot megerősítő uniós globális stratégiáról, valamint a terrorizmussal, a migrációval és a közel-keleti térséget érintő konfliktusokkal kapcsolatban az uniós tagországok külügyminiszterei hétfőn Luxembourgban.

Az Európai Unió Tanácsának tájékoztatása szerint a miniszterek áttekintették a közel egy évvel ezelőtt az Európai Tanácsnak bemutatott, a kontinens védelmét és biztonságát megerősítő uniós globális stratégia végrehajtását.

Az uniós külügyminiszterek következtetésükben kiemelték az év során elért jelentős munkát, nem csak a biztonság és a védelmi együttműködés területén, hanem a keleti és déli szomszédságban található államok rugalmasságának megteremtésében, valamint a konfliktusok és válságok integrált megközelítésének előmozdításában.

Az európai védelem kérdéskőrét tárgyalva a miniszterek a NATO-val való partnerség fontosságát hangsúlyozták. A tanács Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közös jelentése alapján áttekintette az EU és a NATO közötti együttműködést, amely összefüggésben áll a terrorizmus elleni küzdelem külső vonatkozásaival is.

A külügyminiszterek az unió területén és az EU-n kívül a közelmúltban elkövetett támadások aktualitásai miatt hangsúlyozták, hogy a terrorizmus elleni küzdelem a legmagasabb biztonsági prioritás az Európai Unió számára.

A tanács határozottan elítélte a terrorizmus minden formáját és megnyilvánulását, függetlenül attól, hogy ki és milyen célból követi el. Kijelentették, a nemzetközi béke és biztonság szempontjából a terrorizmus jelenti az egyik legsúlyosabb veszélyt, az EU-nak pedig létérdeke, hogy ennek a sokrétű veszélynek a leküzdése érdekében tovább folytassa a munkát a regionális és más partnereivel.

A külügyminiszterek szerint meg kell erősíteni a terrorizmus elleni küzdelemben való együttműködést. Javítani kell az összhangot a biztonságot érintő belső és külső fellépések között. A partnerországokkal fokozott együttműködésre, intenzívebb politikai párbeszédre van szükség. Meg kell erősíteni az unió válaszlépéseit, például az internetes toborzás és radikalizálódás, továbbá a külföldi, valamint az Európába visszatért uniós állampolgársággal is rendelkező terrorista harcosok jelentette sürgető kihívás tekintetében. Erősíteni kell a légi közlekedés védelmét, hatékonyabban kell fellépni a tiltott fegyverkereskedelem, a terrorizmus finanszírozása és a pénzmosás ellen.

A külügyminiszterek megvitatták a migráció külső dimenzióit is. Az elfogadott következtetés szerint a további eredmények elérése érdekében meg kell erősíteni az együttműködést a partnerországokkal a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult migrációs útvonalon útra kelt migránsok életének megmentése érdekében, a kábítószer-kereskedők elleni további küzdelem miatt, és azért, hogy biztosítani lehessen a nemzetközi védelemre nem jogosultak visszatérését és a visszafogadását. A migránsok és a menekültek védelmének segítése céljából Líbia továbbra is kulcsfontosságú partner az unió számára – húzták alá.

A tanács megvitatta az iraki helyzetet is, különös figyelmet szentelve az ország jövőjének a közel-keleti állam egységének megőrzése mellett, amelynek egyik feltétele a stabilitás, valamint a védelmi és kormányzati képességek javítása.

Tárgyaltak továbbá a Perzsa(Arab)-öbölben kialakult diplomáciai válságról. A miniszterek a párbeszéd és a tárgyalások jelentőségére hívták fel a figyelmet a válság további fokozódásának elkerülése érdekében.

Federica Mogherini kijelentette, a külügyminiszterek határozott üzenetet közvetítettek az Európai Unió egységéről és azon elhatározásáról, amely szerint támogatják Kuvaitot a szemben álló felek között kifejtett közvetítő erőfeszítésiben. Minden támogatásra szükség van, az unió pedig készen áll arra, hogy segítsen – fogalmazott. A válság sürgős megoldást igényel, a Perzsa-öböl egysége ugyanis nem csak az EU számára fontos, de létfontosságú a régió stabilitása szempontjából is – hangsúlyozta a főképviselő.

Kiemelt

Jövő hétfőn sötétbe borul Amerika

Amikor a Hold a Föld körüli keringése során éppen a Nap és a Föld közé kerül, napfogyatkozás jön létre, mert a holdkorong eltakarja a napkorongot.

Poszt-trauma

Vágó: Császy és Tátrai is becsületes, derék ember

Nem baj, hogy a Kúria teljesen másképp döntött.

Simicska most szocialista érdek

Közellenség az MSZP-ért.

Kálmán Olga inkább Vonát védte, mint kolléganőjét

Jobbikost kérdeztek a Hír TV-ben, baj lett belőle.

Zászlóégetőkből uniós pecsétőrök

A Vona Gábor-féle cukipárt sokadik 180 fokos pálfordulása.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!