2017. április 28., péntek, Valéria napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/erosodik-az-ellentet-amerika-es-iran-kozott-1603672/

Erősödik az ellentét Amerika és Irán között

Rövid időn belül bekeményíthet az Egyesült Államok Iránnal szemben, legalábbis ezt valószínűsítik az amerikai külügyminiszter, Rex Tillerson tegnapi kijelentései. A tárcavezető aggasztónak nevezte Teherán folyamatos provokációit, amelyek szerinte nagyban felelősek a közel-keleti térség destabilizációjáért, és aláássák Washington érdekeit Szíriában, Irakban, Jemenben és Libanonban. Éppen ezért az új adminisztráció elkezdte felülvizsgálni az amerikai Irán-politikát, emlékeztetett Tillerson.

Hangsúlyozta, hogy a folyamat lezárultával szükség lesz egy új politikai irányvonal megalkotására, melynek az összes, Irán által jelentett fenyegetésre választ kell adnia. Az amerikai külügyminiszter nem tartja kizártnak, hogy a régió biztonsági helyzete a jövőben jelentősen romlani fog. „Egy ellenőrizetlen Irán ugyanazt az utat járhatja be, mint Észak-Korea, és a világot is magával sodorhatja” – mondta, utalva a perzsa állam nukleáris programjára.

Donald Trump amerikai elnök már a kampánya során is élesen kritizálta az elődje, Barack Obama által tető alá hozott nemzetközi megállapodást, amely erős korlátozásokat vezetett be Irán atomprogramja tekintetében, bár az ellenzők szerint kiskapukat is tartalmaz a békés célú felhasználás szigorú megkötéseit illetően. Trump elnök a napokban kezdeményezte a nukleáris alku felülvizsgálatát. Az amerikai kormányzat ugyan nem vitatja, hogy Irán betartja a szerződésben foglaltakat, de Teherán terrorszervezeteknek nyújtott támogatása komoly aggodalomra ad okot Washington szerint, és egyben indokolttá teszi a megállapodás revízióját.

Egyes elemzők úgy vélik, hogy az amerikai diplomácia kemény fellépést ígérő, határozott nyilatkozatainak időzítése nem a legszerencsésebb, hiszen Iránban május közepén elnökválasztás lesz, amit nagyban befolyásolhat a két ország közötti konfliktus esetleges kiéleződése. Az Egyesült Államokhoz való közeledéstől nem teljesen elzárkózó reformista erők és a konzervatívok között elszánt küzdelem zajlik az elnöki poszt megszerzéséért.

A keményvonalasok szavazótábora számottevő mértékben növekedhet, ha Washington folytatja a harcias retorikát.

Kiemelt

Ideges a Pentagon: Trump nem tudja megfogni Erdogant

Ezzel a címmel ismerteti a független német gazdasági-politikai portál az amerikai hadvezetés előtt álló újabb problémát.

Poszt-trauma

Verhofstadt a liberálisok utolsó reménye

Az EP liberális frakcióvezetője könyvégetést vizionált Magyarországon.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 3.

Néhány cikket ajánlunk a zászlóshajó 444.hu-ról.

Perre fel!

Január elseje után bárki perre mehet a rosszul elhelyezett KRESZ-táblák ügyében.

Egy Komáromy egy csecsen

Új hős született.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!