2017. november 24., péntek, Emma napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/energiaugynokseg-csokken-globalis-olajkeszlet-robusztus-kereslet-hatasara-2209570/

Energiaügynökség: csökken a globális olajkészlet a robusztus kereslet hatására

MTI
Csökkenni kezdett a fölösleg a globális olajpiacon az európai és amerikai kereslet vártnál nagyobb növekedésének köszönhetően, illetve annak hatására, hogy az OPEC-tagállamok és a kartellen kívüli országok olajkitermelése is visszaesett – állapította meg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdán közzétett szokásos havi jelentésében.

A párizsi székhelyű kormányközi szervezet szeptemberi jelentésében a kereslet idei növekedésére vonatkozó előrejelzését napi 1,5 millió hordóról 1,6 millióra növelte. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamainak részéről jelentkező keresletnövekedés a vártnál továbbra is erősebb, különösen Európában és az Egyesült Államokban – mutattak rá az energiaügynökség szakértői.

Az iparilag fejlett országok olajszükségletének robusztus növekedése azt eredményezte, hogy a második negyedévben napi 2,3 millió hordóval ugrott meg a globális kereslet. Éves összevetésben 2015 közepén volt utoljára ilyen erős a növekedés. Kínálati oldalról tekintve négy hónap óta először augusztusban csökkent, mégpedig napi 720 ezer hordóval a globális kitermelés szintje nem tervezett leállások, illetve tervezett karbantartási munkálatok következményeként.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) tartozó országok együttes kitermelése öt hónapja először csökkent augusztusban a Líbiában kiújult harcok miatt. A kartell napi kitermelése 210 ezer hordóval 32,67 millió hordóra esett vissza. A OPEC 12 tagállama 82 százalékban teljesítette a kitermelés korlátozására vállalt kötelezettségeit a júliusi 75 százalék után, az év egészét tekintve pedig 86 százalékon áll ez a mutató.

A 35 iparilag fejlett országot tömörítő OECD kereskedelmi olajtartaléka júliusban az ilyenkor szokásos emelkedés helyett stagnált, 3 milliárd 16 millió hordón maradt, ami csak 35 millió hordóval haladja meg az ötéves átlagot. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára emelkedésre váltott a jelentés közzététele után.

Csütörtök kora délután az északi-tengeri Brent könnyűolaj novemberi szállításra 54,73 dollárba került, 46 centtel, 0,85 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében. Eddigi napi csúcsán 54,74 dollárba került a Brent.

A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára októberi szállításra hordónként (159 liter) 50 centtel, 1,04 százalékkal, 48,73 dollárra nőtt a New York-i árupiacon. Napi mélypontját 48,12 dolláron, eddigi csúcsát pedig 48,77 dolláron ütötte meg.

Hirdetés

Kiemelt

Európa Liga: Szalai piros lappal „tért vissza”, a Hoffenheim kiesett

A közel három hónapos kényszerpihenő után visszatért magyar válogatott labdarúgó csapata, a Hoffenheim 3-1-re kikapott a Braga vendégeként.

Poszt-trauma

Feledy Péter a közmédiát ekézte

„Pitibb”, de a mindennapi életet befolyásoló dolgok hiányoznak

Vona legújabb fordulata

Mikor füllent a Jobbik elnöke?

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!