2017. augusztus 24., csütörtök, Bertalan napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/elveszett-bialowiezai-oserdoben-az-europai-bizottsag-2044327/

Elveszett a bialowiezai őserdőben az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság – vélhetően többek között a Greenpeace-lobbi hatására – a bialowiezai fakivágások leállítására szólította fel Lengyelországot. A kialakult vita lényege, hogy a lengyel-fehérorosz határon húzódó ősrengeteg nem védett részén a lengyel kormány az élősködő a rovarok által megtámadott fák kivágásával védené az erdőt, míg az ezt ellenzők szerint mindent úgy kell hagyni ahogy van, érintetlenül. Mindez szakmai kérdés, nem is alkotnék véleményt.

A közelmúltban viszont történetesen éppen a bialowiezai erdő mellett töltöttem néhány napot, ahol erdei lovaskocsikázással kívántam még feledhetetlenebbé tenni az ottani élményt. Jerzy, a hatvan év körüli korpulens kocsis kormányozta a konflist. Bizalmát Lewandowski nevének említésével próbáltam elnyerni, sikertelenül, ám amikor Deyna, Lato, és a hetvenes évek többi futballnagyságával próbálkoztam, már „összebarátkoztunk”.

Gyorsan kiderült, hogy magyar vagyok, két nevet mondott: Puskás Ferencét és Orbán Viktorét, mint akit ismert. Orbán Viktor esetében egyből hozzátette, hogy egyedüli európai politikus, aki a migrációt a helyén kezeli. És nagy szerencse – mondta -, hogy az Andrzej Duda vezette jelenlegi lengyel vezetés is hasonlóképpen gondolkodik.

Jerzy ezután tért rá a bialowiezai fákra, amikor ahhoz a területrészhez érkeztünk, ahol elkezdték a kivágásokat. Nézze meg, hogy néznek ki ezek a fák – mutatott körbe a kétségkívül beteg óriásokra. Az UNESCO, a Greenpeace és a többi nemzetközi szervezet nem normális, jelezte ezt egyezményes kézjellel Jerzy, aki szerint valami általános gond van a nyugatiak gondolkodásmódjával. Szerinte ennek eklatáns példája a fakivágások körül kialakult vita.

Én ugyan nem értek ahhoz, hogy ki kell-e vágni a beteg fákat, vagy sem, de ott, a bialowiezai erdőrengeteg csöndjében biztos voltam benne, hogy Jerzynek van igaza, nem az Európai Bizottságnak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!