2017. május 27., szombat, Hella napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/elonyos-uzleteket-remel-rijad-trump-latogatasatol-1717129/

Előnyös üzleteket remél Rijád Trump látogatásától

Soha ilyen jól nem alakultak még az amerikai–szaúdi kapcsolatok, mint Donald Trump amerikai elnök rijádi látogatása alkalmából. Nem szokatlan ugyan, hogy az Egyesült Államok első embere vizitál a félszigeten – akár többször is –, az viszont már figyelemre méltó, hogy egy új elnök első külföldi útja az arab királyságba vezet.

Egészen bizonyos, hogy nagyon szívélyes fogadtatásban lesz része ma Rijádban Donald Trump amerikai elnöknek és népes üzleti delegációjának. A kereskedelmi kapcsolatok kitűnőek, tavaly a kétoldalú árucsere értéke megközelítette a negyvenmilliárd dollárt. Igaz, az utóbbi húsz év alatt 2016-ban történt meg először, hogy az Egyesült Államok többletet tudott elérni, de azt is csak az alacsony olajárak miatt.

Trump hosszú távú üzleti kapcsolatokat akar építeni Szaúd-Arábiával, amely hatalmas lehetőségeket kínál az amerikai cégeknek, különösen hogy Rijád gőzerővel készül az olaj utáni korszakra. Az amerikai közvetlen befektetések létfontosságúak lehetnek az ország gazdaságátalakítási programja szempontjából is. Privatizációs tervek is terítéken vannak, többek között a vízügyben és az energetikában. Trump már Mohamed bin Szalman helyettes koronaherceg márciusi washingtoni látogatásakor támogatásáról biztosította vendégét olyan új közös fejlesztési programokban is, mint az ipar, az infrastruktúra és a technológia. E projektek értéke több mint 200 milliárd dollárra rúgna a következő négy év alatt.

Szaúd-Arábia arra törekszik, hogy megszüntesse olajfüggőségét, s azt szeretné, hogy logisztikai csomóponttá váljon, fejlessze az idegenforgalmat és a szórakoztatóipart, valamint növelje védelmi ipara kapacitását. Ez utóbbi persze nem jelenti, hogy Rijád ne vásárolna fegyvert – Trump látogatása alatt várhatóan az amerikai történelem egyik legnagyobb fegyvereladási üzletét jelentik majd be 100-120 milliárd dollár értékben. S ez az összeg akár 350 milliárdra is felkúszhat a következő tíz évben.

Az amerikai pénzügyi szolgáltatók is tündökölhetnek, mégpedig a világ legnagyobb olajexportáló cége, a Saudi Aramco első részvénykibocsátása (IPO) kapcsán, amitől a szaúdiak 100 milliárd dollár bevételre számítanak. Egyszerre két helyen is megtörténhet a kibocsátás, a rijádi és a New York-i tőzsdén (NYSE).

Ennek alkalmából Szaúd-Arábia bőséges üzletre adott lehetőséget amerikai befektetési bankoknak és pénzügyi tanácsadó cégeknek: a jegyzést bonyolító három legnagyobb cég közül kettő amerikai, a JP Morgan Chase és a Morgan Stanley. A Bloomberg szerint a Saudi Aramco Trump látogatása alatt együttműködési szerződést készül aláírni tíz amerikai olajipari szolgáltató- és energetikai vállalattal, köztük a General Electrickel, a Halliburtonnel és a Baker Hugheszal. A hírek szerint a szaúdi kormány is elkötelezi magát amerikai beruházásra: az állami befektetési alap bejelenti, hogy negyvenmilliárd dollárt fektet amerikai infrastruktúrafejlesztési projektekbe.

Hirdetés

Kiemelt

A család természetes és alapvető egysége a társadalomnak

A természetes család iránti elköteleződést tartalmazó zárónyilatkozattal ért véget Budapesten a Családok XI. világkongresszusa.

Poszt-trauma

Újabb szintet lépett a liberális idiotizmus

Teljesen természetes az iszlamista terror.

Ki nem mond igazat: a ballib média, vagy Juncker?

De mi „belgák” most hova álljunk?

Botka és a kerítés

... meg Orbán, aki nem engedi be a migránsokat

Liberáliséknál a „vidékies” egy szitokszó

Ráadásul a „vidékies” és a „fiatal” is összeférhetetlen!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!