2017. december 16., szombat, Etelka, Aletta napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/ellenszelbe-kerult-kurd-nepszavazas-2244817/

Ellenszélbe került a kurd népszavazás

Az USA mellett a térség országai is ellenzik a voksolást

Tovább erősödnek az ellenző hangok, ahogy közeledik a jövő hétfőre tervezett iraki kurdisztáni függetlenségi népszavazás.

Az EU után az Egyesült Államok is értésre adta: nem támogatja a ténylegesen már most is autonómiát élvező észak-iraki terület népszavazását, több térségi állam közös fellépésről állapodott meg azzal szemben, és ellenkezését fejezte ki a szunnita világ erős állama, Szaúd-Arábia is.

Ha a kurdok ragaszkodnak a szavazás megtartásához, annak súlyos következményei lesznek a kurdokra nézve is, közölte Heather

Nauert amerikai külügyi szóvivő. Szavai szerint a tervezett referendum máris hátráltatja a hadműveleteket, amelyek az Iszlám Állam iraki bástyáinak visszavételét és a terrorszervezet legyőzését célozzák.

Nauert szerint Irak szomszédai és „gyakorlatilag a teljes nemzetközi közösség” ellenzi a referendum megtartását. (Ezalól egyébként a közel-keleti térségben kivétel Izrael, amely a stabilitás zálogát látja az önálló Kurdisztánban.)

Fotó: Reuters

Maszúd Barzáni mosolyog a választásra készülő árus zászlaján. A haza atyja lehet

A szóvivő hangsúlyozta: amennyiben a kurdok mégis megtartják a népszavazásukat, a nemzetközi közösség vissza fogja vonni az ajánlatát, hogy elősegíti a Bagdaddal folytatandó tárgyalásaikat.

Az SPA szaúdi hírügynökség jelentése szerint Rijád is arra szólította fel Maszúd Barzáni iraki kurd elnököt, hogy „bölcsen és a politikában jártasként” cselekedjen, ennek megfelelően pedig vonja vissza a népszavazást, megelőzve ezzel a referendumból esetlegesen származó kockázatokat Irak és a térség számára.

Szaúd-Arábia egyben arra kérte az érintetteket: üljenek tárgyalóasztalhoz a referendum körüli viták rendezésére. A török, az iraki és az iráni külügyminiszter New Yorkban, az ENSZ közgyűlésének margóján megállapodott, hogy adott esetben intézkedéseket tesznek a függetlenségi népszavazás ellen – jelentette az Anadolu hírügynökség.

Előzőleg a kurd autonóm területen található Szuleimáníjjába utazott Fuád Maszúm iraki államfő, hogy megbeszélést folytasson Barzáni elnökkel.

A Magyarországon Élő Kurdok Egyesülete tegnap békegyülekezetet szervezett a voksolás mellett Budapesten, az Országház előtt.

Kiemelt

Ahol Hosszú, ott az arany

Az úszók rövid pályás Európa-bajnokságán Katinka mérlege négyből négy, ezúttal 200 méter háton és 100 méter vegyesen iskolázta le a mezőnyt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!