2018. január 20., szombat, Fábián, Sebestyén napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/elkezdodott-soros-terv-brusszeli-vegrehajtasa-2362633/

Elkezdődött a Soros-terv brüsszeli végrehajtása

Állandó kötelező kvótáról döntött az EP szakbizottsága · Elkezdődött a Soros-terv végrehajtása
Magyar szempontból meglehetősen csalódást keltő döntésre jutott tegnap az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága: a dublini rendszer reformjának keretében a jövőben már nem a külső határok mentén fekvő országok lesznek felelősek a menedékkérők regisztrációjáért, így a migránsok egy Brüsszel által meghatározott elosztási kulcs alapján bármelyik uniós tagállamba kerülhetnek. A kvótarendszert bebetonozó reformjavaslat kapcsán Gál Kinga, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője, a szóban forgó bizottság alelnöke lapunknak kifejtette: ha a tervezet az elfogadott módon valósul meg, az Európa vesztét okozza.

Újabb fordulóponthoz ért tegnap a migrációs válság alatt összeroskadt, a közös uniós menekültügyi rendszert szabályozó dublini rendszer reformja. Az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igaz­ságügyi szakbizottsága (LIBE) ugyanis nagy többséggel (43 szavazattal 16 ellenében) meghatározta álláspontját, amely a szolidaritás címszó alatt többek között a menedékkérők felső keret nélküli áthelyezését és a befogadásuktól vonakodó tagállamok szankcionálását tenné lehetővé. A szavazást követően Gál Kinga, a LIBE egyik alelnöke, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője a Magyar Időknek csalódottságát fejezte ki a voksolás kimenetele miatt. Hangsúlyozta: a reformtervezet gyakorlatilag európai meghívót jelent a világ összes migránsának.

A zöld jelzést kapott javaslat értelmében Brüsszel búcsúzna a dublini rendszer eddigi főszabályától, miszerint az a tagállam viseli a menedékkérelmek megvizsgálásának felelősségét, ahol a migráns belépett az Európai Unió területére. Bár elméletileg ez akár a külső határok mentén fekvő tagállamok tehermentesítését is jelenthetné, a gyakorlatban inkább a kvótarendszer állandósításáról van szó, hiszen amennyiben a menedékkérő és egy adott tagállam között nem állapítanak meg kapcsolatot (ott élő családtagok, korábbi tanulmányok vagy uniós lakhely), egy, az EU által meghatározott elosztási kulcs alapján jelölik ki a befogadásra köteles országot.

Hogy valamennyi tagállam kivegye a részét a gyakorlatból, az áthelyezés kapcsán minden alkalommal négy olyan uniós ország jöhet szóba, amelyik elmarad a saját kvótája teljesítésétől. A befogadástól vonakodó tagállamok amiatt kerülnek igazán zsákutcába, hogy az elfogadott tervezet kimondja: a szabályokat be nem tartó országok azt kockáztatják, hogy kevesebb uniós forráshoz férnek hozzá.

– Remélem, hogy az Európai Tanácsban győz majd a felelősségtudat és a józan ész – fogalmazott Gál Kinga, utalva arra, hogy az Európai Parlament mandátumot kapott a most elfogadott álláspont képviselésére a tanáccsal való tárgyalások során. A néppárti képviselő lapunknak elmondta, a szakbizottság a külső határokon történő biztonsági ellenőrzések erősítésére is rábólintott. A képviselő hangsúlyozta, ellentmondásos, hogy míg az érvényes iratokkal rendelkező, vízummentességet élvező országokból érkezők esetében szigorításra kerül sor, az okmányok nélküli, potenciálisan komoly biztonsági kockázatot jelentők előtt kinyitjuk a kapukat.

Fotó: Kormány.hu

Angela Merkel Orbán Viktorral az EU-csúcs előestéjén. A kontinens jövője a tét

– Óriási nyomás nehezedik a közép-európai országokra bevándorlásügyben, miután az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága elfogadott egy olyan tervezetet, amellyel felülről nyitott, folyamatosan működő betelepítési mechanizmust akarnak megvalósítani – mondta tegnap Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Budapesti sajtótájékoztatóján szó volt arról a sajtóhírről is, amely szerint Soros György, a milliárdos tőzsdespekuláns vagyonának nagy részét az alapítványaiba helyezte át. – Biztosítva vannak a Soros-terv anyagi feltételei, miután Soros György vagyona jelentős részét, mintegy 18 milliárd dollárt az alapítványai rendelkezésére bocsátotta – mondta Lázár János. A tárcavezető szerint „ez a pénz mindenhol elkezd majd dolgozni”, egész Európában, és támogatni fogja azokat a civil szervezeteket és pártokat, amelyek meg akarják nyitni Európa határait és meg akarják szervezni a bevándorlást.

Fotó: Kurucz Árpád

Elosztási kulcs alapján jelölnék ki a befogadandókat.

Úgy ítéljük meg, hogy az Európai Parlament szakbizottsága ezzel elkezdte a Soros-terv végrehajtását – reagált a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hidvéghi Balázs nyilatkozatában különösen megdöbbentőnek tartotta, hogy azEP-ben ülő baloldali magyar képviselők még asszisztálnak is a terv végrehajtásához, hiszen Nie­dermüller Péter, a Demokratikus Koalíció tagja a javaslat mellett szavazott.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azonban épp a tegnap kezdődött EU-csúcs előestéjén hangoztatta, hogy nincs jövője az uniós kvótarendszernek. A lengyel politikus szerint menekültügyben érdemes lenne olyan megoldásra jutni, amely nem ver éket Lengyelország és más visegrádi országok, valamint Európa többi része közé.

– A következő hetekben át kell vágnunk ezeket a hatalmas gordiuszi csomókat – szögezte le. Az EUobserver brüsszeli hírportál szerint ezt a szándékot igazolja, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerda este munkavacsorán fogadta a visegrádi országok vezetőit.

Lázár János csütörtökön arról tájékoztatott: Orbán Viktor miniszterelnök sikeresnek, eredményesnek és hasznosnak értékelte a munkavacsorát.

Kiemelt

A SZDSZ-t az ima sem mentette meg 1998-ban

Boros Bánk Levente, a Médianéző ügyvezetője egy egészen elképesztő történetet idézett fel az ECHO TV Troll című műsorában.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!