2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/elhunyt-challenger-ursiklo-elso-parancsnoka-2377948/

Elhunyt a Challenger űrsikló első parancsnoka

MTI
Elhunyt Paul Weitz, a Challenger űrsikló első útjának parancsnoka, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) nyugalmazott űrhajósa.

A 85 éves Weitz hétfőn az arizonai Flagstaff egy nyugdíjasotthonában halt meg, halálának okát nem közölték.

A NASA szerint Weitz ott volt azon 19 űrhajós között, akiket 1966 áprilisában választottak ki. 1973-ban az orbitális pályán keringő Skylab űrlaboratórium parancsnok modulpilótája volt egy 28 napos misszió alatt. 1983 áprilisában pedig ő volt az első útjára induló Challenger űrsikló parancsnoka.

A Challenger ötnapos küldetése a floridai Kennedy Űrközpontból indult és a kaliforniai Edwards légi bázison fejeződött be.

1986 januárjában egy missziójáról visszatérve, a Challenger landolás közben szenvedett katasztrófát, héttagú legénysége meghalt. Weitz összesen 793 órát töltött az űrben. 1994-ben a Johnson Űrközpont igazgatóhelyetteseként vonult nyugdíjba.

Az űrhajós 1932-ben született a pennsylvaniai Erie-ben, a Pennsylvaniai Állami Egyetemen szerzett diplomát repülőmérnökként 1954-ben. Később a haditengerészetnél szolgált egy rombolón, majd pilótaképzés után, 1956-ban a tengerészet pilótája lett. Számos bevetésen vett részt, Vietnamban is szolgált, mielőtt az űrhajósokhoz csatlakozott.

Előbb a Skylab-programban dolgozott, ahonnan 22 év után szerelt le, s eztán, 51 évesen tért vissza ismét a NASA kötelékébe, ami abban az időben szokatlannak számított.

Kiemelt

Okos, hűséges és egyéni

A robotok tervezése során inkább az állatok viselkedését kell alapul venni – javasolják az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszék munkatársai.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!