2018. január 19., péntek, Sára, Marió napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/ekb-bankar-szerint-iden-veget-erhet-az-eszkozvasarlasi-program-2638987/

EKB-bankár szerint idén véget érhet az eszközvásárlási program

MTI
Az euróövezeti konjunktúra fellendülésének köszönhetően jó esély van rá, hogy az idén le lehet zárni az Európai Központi Bank (EKB) eszközvásárlási programját – véli Ewald Nowotny, az osztrák központi bank kormányzója.

Nowotny, aki az EKB igazgatótanácsának is tagja, a Süddeutsche Zeitung szerdai számában kifejtette: ha a gazdaság továbbra is jól teljesít, az idén kifuthat a program. A bankvezető az eurózóna következő két-három évét nagyon optimistán látja, de hangsúlyozza, hogy egyetlen fellendülés sem tart örökké, „ezért a pénzpolitika normalizálását nem lehet soká halogatni, hogy szükség esetén ismét expanzív gazdaságpolitikát lehessen bevezetni”.

Az EKB 2015 márciusában indította el kötvényvásárlási, úgynevezett mennyiségi könnyítési programját, amelynek keretében a múlt év végéig havi 60 milliárd euró értékben vásárolt államkötvényeket és más értékpapírokat. A gazdasági helyzet javulásával a vásárlásokat januártól havi 30 milliárd euróra csökkentették, de a programot szeptemberig folytatják.

Az eddig összese 2,55 ezer milliárd eurót igénybe vevő program volt az EKB legfontosabb eszköze a gazdaság fellendítésére és a megítélése szerint túl alacsony infláció felszítására.

Nowotny azonban hangsúlyozta: az EKB mérlegfőösszege nem változik, mert a bank a program kifutása után is újakkal helyettesíti a lejáró kötvényeket, és csak egy következő fázisban nem pótolja a kifutó papírokat. Addig azonban eltelik néhány év, időközben pedig kis lépésekben emelni kell a 2015 márciusa óta nulla százalékos irányadó kamatot – mondta az osztrák központi bank elnöke.

Az eszközvásárlási program beindítása óta viták kereszttüzében áll, különösen német részről támadták keményen. Jens Weidmann, a német központi bank elnöke azt hangoztatta: az olcsó pénz lehetővé teszi a kormányok számára, hogy halogassák a szükséges, de fájdalmas reformokat, továbbá a kötvényvásárlási program összemossa a fiskális és a monetáris politikát.

Kiemelt

Izgalmak a Műcsarnokban

Az elmúlt négy évben kialakult gyakorlat szerint a Műcsarnok építészeti adottságaira idén is nagy figyelmet fordítottak.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!