2018. január 22., hétfő, Vince, Artúr napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/egyre-tobb-orszag-manipulalja-netet-2454568/

Egyre több ország manipulálja a netet

Egyre több kormány manipulálja a közösségi oldalakat és üldözi az ellenzéket az interneten, ami nagy fenyegetést jelent a demokráciára – adott hangot aggodalmának a Freedom House.

Az amerikai központú emberi jogi szervezet jelentésében 65 országot vizsgált, köztük Magyarországot, amelyet az internetes szabadságjogok biztosítása szempontjából szabadnak talált. Ugyanakkor mát hetedik éve világszinten csökken az internetezők szabadsága. A jogvédő szervezet szerint az értékelt országok közül harmincnak a kormánya aktívan igyekezett befolyást gyakorolni az online közösségekre 2017-ben. Tavaly ez a szám még csak 23 volt. Ezek a kormányok bérkommentelőket, úgynevezett trollokat, automatikus bejegyzéseket és álhíroldalakat vetettek be annak érdekében, hogy a nekik kedvező információk és vélemények terjedjenek az interneten – írta tanulmányában a szervezet.

– A kormánypropagandát terjesztő fizetett kommentelés és politikai tartalmú, automatikus üzenetküldés mára világszintű jelenséggé vált – ma­gyarázta Michael ­Abramowitz, a ­Freedom House elnöke. A Fülöp-szigeteken naponta tíz dollárt kapnak azok, akik az interneten támogatják ­Rodrigo ­Duterte elnök drogellenes háborúját, Törökországban pedig hatezer bérkommentelő támad a közösségi médiában véleményt nyilvánító ellenzékiekre. Az internetet aktívan manipuláló országok listáját Kína vezeti, amely tavaly fokozta is a cenzúrát.

Kiemelt

A magyar kultúra napjaÁldás, védelem, remény

A magyar Himnusz egy olyan gyönyörű ima, amely elfogadható felekezettől függetlenül, a kollektív emlékezet színtere és egyben magyar nemzetismeret.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!