2017. január 17., kedd, Antal, Antónia napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/egyiptomi-intezkedes-civil-szervezetek-ellen-1319800/

Egyiptomi intézkedés civil szervezetek ellen

MTI
Elrendelte egy egyiptomi bíróság szerdán két nem kormányzati szervezet vagyonának befagyasztását egy nyomozás keretében, amelyet az egyiptomi hatóságok azzal a gyanúval indítottak évekkel ezelőtt a civil szervezetek ellen, hogy azok illegális úton kapnak pénzügyi támogatást külföldről.

A bírósági intézkedés értelmében a Nazra nevű feminista csoportnak, illetve annak alapítójának, Mozn Hasszan nőjogi aktivistának a vagyonát fagyasztják be. A másik érintett az Arab Büntetőügyi Reformért Szervezet és annak alapítója, Mohamed Zarea emberi jogi aktivista.

Szeptemberben a bíróság hasonló vádakkal öt másik egyiptomi emberi jogi szervezet és három további nem kormányzati szervezet vagyonának befagyasztását rendelte el. Az intézkedés miatt akkor az ENSZ „súlyos aggodalmának” adott hangot.

Az egyiptomi igazságszolgáltatás 2011 óta rendszeresen indít eljárásokat civil szervezetek ellen azzal a váddal, hogy azok illegális külföldi pénzügyi forrásokat fogadnak el. Kairó a kampány keretében elrendelte számos nem kormányzati szervezet felszámolását, 2014-ben pedig 43 embert – köztük külföldi állampolgárokat is – több év börtönbüntetésre ítéltek. Legutóbb novemberben szűkítették még tovább az egyiptomi civil társadalom mozgásterét azzal, hogy törvényt fogadtak el a civil szervezetek működésének korlátozásáról.

Kiemelt

Százötvenmilliárd felújításokra

Még ebben az évben kijavítják az M1-es és az M7-es autópályák rázós szakaszait.

Poszt-trauma

Már árulják az Obama-korszak utolsó leheletét

Újabb remek ötlettel álltak elő az amerikai liberálisok.

Pilhál György is szerkesztőséget vált

Tovább erősödik a csapat.

Na, hová tart Bayer Zsolt?

Távozik a Magyar Hírlaptól.

Na, hová tart Azurák Csaba?

Intenzív tárgyalások zajlanak az ellenzéki körökben nagyon népszerű Kóczián Péterrel is.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!