2017. december 16., szombat, Etelka, Aletta napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/egyenlosegjel-delvideki-hazfalakon-2290117/

Egyenlőségjel a délvidéki házfalakon

A katalóniai népszavazás napján és az azt megelőző napon a Vajdaság több városában és kisebb településeken is feltűnt a „Vojvodina = Katalonija” (Vajdaság = Katalónia) graffiti.

A nagyobb városok közül Újvidéken, Nagybecskereken, Pancsován, Nagykikindán, Kovinban, Zentán, Antalfalván, Topolyán és Ópáván is láttak ilyen jellegű falfirkákat. A graffitit több helyen alá is írták egy bizonyos Mlada Vojvodina (Fiatal Vajdaság) nevű csoportosulás nevében.

A felirat részét képezték több helyen a katalán zászló motívumai, illetve a három csillagból álló motívum, ami viszont a Vajdaság szimbóluma. A magát Fiatal Vajdaságnak nevező szervezet korábban is jelentkezett már hasonló feliratokkal. A magyarok által is lakott észak szerbiai tartomány elszakadását, önállósulását hirdető szervezet egyértelmű utalást tett ezzel, hogy párhuzamot szeretne vonni a katalán és a vajdasági önállósulási törekvések között.

Az autonómia koncepcióját támogató álláspontja miatt tipikusan vajdasági pártnak tekintett Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke az események kapcsán kijelentette, hogy pártja támogatja Katalónia polgárainak szándékát, mi szerint népszavazáson szeretnének dönteni jövőjükről. Nenad Canak ugyanakkor a sajtóhoz eljuttatott közleményében reményét fejezte ki, hogy a népszavazás komolyabb rendbontások nélkül zajlik majd le, mert az „Katalónia és Spanyolország polgárainak egyaránt érdeke”.

Az LSV székházára több városba is kitűzték a katalán zászlót a népszavazás napján, ezzel is szolidaritásukat fejezve ki a függetlenségi törekvésekkel kapcsolatban. A párt elnöke ezután maga is elutazott Barcelonába, csatlakozva párttársaihoz, akik már korábban odamentek.

A szerb külügyminiszter viszont az esettel kapcsolatos nyilatkozatában támogatásáról biztosította Spanyolországot, területi egysége és szuverenitása megőrzése kapcsán. Ivica Dacic azt mondta még az eset kapcsán, hogy érdekes fejlemény, hogy egyes szerbiai politikusok Barcelonába utaztak, és nem Banja Lukába, amikor a Bosz­niai Szerb Köztársaság függetlenségével kapcsolatos esetleges népszavazás témája felmerült.

Kiemelt

Szónokokkal, fotósokkal alig több, mint ezren a Jobbik „kormánybuktató” nagy tüntetésén

Egy jobb NB II-es meccsen is többen vannak, mint a nagy hanggal beharangozott, Jobbik-balliberális szövetség által nagyon várt tüntetésen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!