2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/donald-trump-egyelore-fenntartja-az-iran-elleni-szankciok-felfuggeszteset-2676949/

Donald Trump meghosszabbítja az Irán elleni szankciók felfüggesztését

MTI
Donald Trump amerikai elnök egyelőre meghosszabbítja az Irán elleni szankciók felfüggesztését.

Az elnök pénteki közleménye szerint „ez az utolsó alkalom”, hogy – igazolva a többhatalmi nukleáris megállapodásban foglaltak Irán általi betartását – kiterjeszti a szankciók felfüggesztését további 120 napra.

A többhatalmi atomalku lehetővé tette, hogy – amennyiben Teherán betartja a vállalt kötelezettségeket – a korábbi nagyon szigorú szankciók közül néhányat, például az iráni központi bankot érintő büntetőintézkedéseket felfüggesszenek. Amikor az amerikai kormányzat „igazolja” a kötelezettségek betartását, akkor a szigorú büntetőintézkedések enyhítését tartja fenn.

Közleményében Donald Trump leszögezi: az Egyesült Államok még nem vonul ki a többhatalmi megállapodásból, de a mostani igazolás jelentette „az utolsó esélyt”. Amennyiben viszont „nem kerül elérhető távolságba” az egyezmény módosítása, Washington a maga részéről „azonnal felmondja” azt.

Trump felszólította az európai szövetségeseket, hogy csatlakozzanak az Egyesült Államokhoz a megállapodás „jelentős hiányosságainak kijavításában”, az iráni agresszióval való szembeszállásban és az iráni nép támogatásában.

Az amerikai sajtóban megjelenő információk szerint az amerikai kormányzat az atomalkuban végrehajtandó változtatások érdekében már meg is kezdte az egyeztetéseket európai partnereivel. Információk szerint az elnök az amerikai kongresszusban is azt szeretné elérni, hogy változtatásokat szavazzanak meg a megállapodást rögzítő törvényben. Trump elsősorban szigorúbb ellenőrzési mechanizmust sürget, és azt akarja elérni, hogy az iráni nukleáris program elleni büntetőintézkedéseket terjesszék ki az iszlám köztársaság nagy hatótávolságú rakéták kifejlesztésére irányuló programjára is.

Ugyanakkor pénteken a pénzügyminisztérium nyilvánosságra hozta, hogy újabb szankciókat léptetett életbe az iráni fegyverkezési programot előmozdító, továbbá az országban az emberi jogokat megsértő vállalatok és személyek ellen. A szankcióval sújtott személyek között szerepel Szadek Laridzsáni ajatollah, iráni főbíró, akit a legfőbb perzsa vallási vezető Ali Hámenei ajatollah szoros szövetségeseként tartanak számon.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter pénteken Twitter-üzenetben reagált az amerikai elnök döntésére. Trump bejelentését kétségbeesett kísérletnek nevezte, amellyel az amerikai elnök alá akar ásni egy sziklaszilárd nemzetközi egyezményt.

A külügyi tárcavezető szerint az Egyesült Államoknak teljes mértékben tartania kellene magát az atomalkuhoz, ahogy azt Irán is teszi, ahelyett, hogy a „fárasztó retorikáját hajtogassa”.

Az elnök nyilatkozatot írt alá a Martin Luther King emléknap tiszteletére

Nyilatkozatot írt alá Donald Trump amerikai elnök pénteken az afroamerikai polgárjogi harcos, Martin Luther King emléknapja tiszteletére, „nagy amerikai hősnek” nevezve őt.
A Fehér Házban tartott rövid megemlékezésen Donald Trump leszögezte: „ ezen a napon Martin Luther Kinget ünnepeljük, mert kiállt az amerikaiak számára értékes, magától értetődő igazság mellett, amely szerint nem számít a bőrünk színe, vagy a hely, ahol születtünk, Isten valamennyiünket egyenlőnek teremtett”.
Rövid beszédében az elnök dicsérte Martin Luther Kinget, mert kiállt az afroamerikaiak jogai mellett, majd átadta a szót Ben Carson építésügyi és városfejlesztési miniszternek. Carson, aki afroamerikai politikus, hosszan méltatta ifjú Martin Luther King életútját, emlékeztetett a meggyilkolt politikus 55 évvel ezelőtt elhangzott, történelmi jelentőségű washingtoni beszédére, amelyben elhangzottak híres szavai: „Van egy álmom…”.
1963. augusztus 28-án, a washingtoni Lincoln-emlékműnél tartotta Martin Luther King pályafutása leghíresebb szónoklatát, melyben a faji diszkrimináció felszámolására szólította fel az Egyesült Államok törvényhozóit,
Carson méltató szavai után Donald Trump aláírta a proklamációt. Ronald Reagan elnöksége óta egyébként valamennyi amerikai elnök nyilatkozatot ír alá ezen a nemzeti ünnepen.
A jelenlévő újságírók kérdéseket akartak feltenni Donald Trumpnak az előző nap a Haitiból, Salvadorból és az afrikai országokból érkezett bevándorlók szülőhazájáról tett, a szóban forgó országokat „pöcegödör államoknak” nevező becsmérlő kijelentéseiről, az elnök azonban szó nélkül távozott. Donald Trump a Fehér Házból hivatalos orvosi vizsgálatra a washingtoni Walter Reed katonai kórházba ment.Ez elnöksége első hivatalos orvosi vizsgálata, amelyet egyébként óriási médiaérdeklődés kísér.

 

Kiemelt

Novák Katalin: Elismerés illeti azokat, akik segítenek, hogy hazánk családbarát ország legyen

A családok éve elsősorban a figyelemről, a családbarát gondolkodásról szól – mondta a politikus, és arra kérte az újságírókat, hogy segítsenek közvetíteni ezeket az értékeket.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!