2017. augusztus 22., kedd, Menyhért, Mirjam napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/donald-trump-csore-toltottunk-2071969/

Donald Trump: Csőre töltöttünk

Az Egyesült Államok felkészült a válaszcsapásra Észak-Korea ellen – jelentette ki tegnap a Twitteren Donald Trump. – Készen állnak a katonai megoldások, csőre töltöttünk arra az esetre, ha Észak-Korea ostobán cselekszik. Remélhetőleg Kim Dzsong Un (képünkön) más utat választ – írta az amerikai elnök. Amerikai katonai tisztségviselők korábban elárulták: a tervek szerint Guamról induló B-1B típusú stratégiai bombázók képeznék a csapásmérő erő gerincét, és a műveletet további harci repülőgépekkel, valamint műholdakkal és drónokkal támogatnák. Több forrás szerint a lehetséges célpontok között lenne nagyjából két tucat rakétaindító állomás és rakétakísérletekre használt létesítmény.

Előzőleg Trump – oldalán Mike Pence alelnökkel – úgy fogalmazott: az Egyesült Államok egyelőre nem beszél megelőző csapásmérésről, de figyelmeztette Észak-Koreát, ha bármit is lép vagy támadást tervez az Egyesült Államok és szövetségesei ellen, akkor „legyen nagyon ideges”, mert olyan bajba kerülhet, mint korábban kevés más nemzet.

Peking eközben semlegességet ígért tegnap egy esetleges konfliktusban, de csak arra az esetre, ha nem Washington mér megelőző csapást. Ez a támogatás, ha burkolt is, jól jöhet az USA-nak az ENSZ Biztonsági Tanácsában is. „Kínának egyértelművé kell tennie, hogy semleges lesz, ha Észak-Korea indít először támadást az Egyesült Államok ellen, de ha Washington és Dél-Korea támad először, megpróbálva megdönteni az észak-koreai kormányt, és megváltoztatni a Koreai-félsziget politikai jellegét, akkor Kína megakadályozza őket ebben” – írta a Global Times pekingi hivatalos lap.

Kína attól tart, hogy megismétlődik az 1950–53-as koreai háború, így észak-koreai menekültek óriási hullámával kell számolnia, és egyesülhet is a két Korea, majd az Egyesült Államok szövetségese lesz. – Kína számára Észak-Korea ütközőövezet közte és a dél-koreai amerikai erők között, de Japánnal szemben is – írta a Reuters. Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök bejelentette: országa az USA segítségére sietne, ha Észak-Korea megtámadná. Az észak-koreai helyzet miatt fokozott hadkészültségbe helyezték az orosz Távol-Keleten a légvédelmet – jelentették be Moszkvában.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter úgy fogalmazott: Washington és Phenjan retorikája kezd túllépni minden határt, egyben reményét fejezve ki, hogy felülkerekedik a józan ész. Egy neve elhallgatását kérő NATO-illetékes a távirati iroda jelentése szerint azt mondta: Guam megtámadása nem tartozna a NATO-szerződés kollektív védelmének hatálya alá.

Kiemelt

Migráns támadások Németországban és Horvátországban

Marokkói migránsok támadtak rá emberekre a hétvégén a németországi Essenben és Zágrábban is. Az esseni gyanúsítottak jelenleg menekültügyi eljárás alatt állnak.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!