2017. március 30., csütörtök, Zalán napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/donald-trump-azonnal-visszavonja-az-obamacare-t-1320244/

Trump visszautasította a vádakat és azonnal visszavonja az Obamacare-t

MTI
Amint jóváhagyják az egészségügyi miniszter kinevezését, az új amerikai kormány azonnal visszavonja a Barack Obama távozó elnök nevéhez fűződő, Obamacare néven ismert egészségbiztosítási rendszert, és helyette új törvényjavaslatot fog benyújtani – mondta Donald Trump megválasztott amerikai elnök szerdai sajtótájékoztatóján New Yorkban. Donald Trump azt is hangsúlyozta, hogy szerinte soha nem lett volna szabad nyilvánosságra hozni azokat a megalapozatlan állításokat, amelyek kedden jelentek meg róla az amerikai sajtóban.
  • A január 20-án hivatalba lépő amerikai elnök azonnal visszavonja elődje, általa katasztrofálisnak nevezett egészségbiztosítási rendszerét
  • Trump szerint a róla szóló megalapozatlan állítások kiszivárogtatása „hatalmas szégyenfoltot” hagyhat a hírszerzési ügynökségeken
  • Donald Trump szerint előny lehet, hogy Putyin állítólag kedveli őt, de még nem tudja, hogyan jön ki az orosz elnökkel
  • A Kreml szóvivője kijelentette, hogy sem Trumpról, sem Hillary Clintonról nincsenek kompromittáló anyagaik
  • Az amerikai elnökválasztáson győztes politikus minden idők legnagyobb munkahelyteremtését ígérte sajtóértekezletén

Az Obamacare „a demokraták problémája”, és az új kabinet „nagy szolgálatot tesz” a demokratáknak azzal, hogy nem várja meg a „katasztrofális” rendszer összeomlását, hanem helyette rögtön egy „olcsóbb és jobb” rendszert vezet be – hangoztatta a New Yorki sajtóértekezleten Donald Trump.

Soha nem lett volna szabad nyilvánosságra hozni az állítólagos hírszerzési jelentést

A megválasztott elnök köszönetet mondott azoknak a médiumoknak, amelyek kételkedtek a róla megalapozatlan állításokat tartalmazó, állítólagos hírszerzési jelentés hitelességében.

„Hatalmas szégyenfoltot” hagy a hírszerzési ügynökségeken, ha valóban ők szivárogtatták ki a jelentést – jelentette ki Trump.

Trump arról is beszélt, hogy véleménye szerint Oroszország állt az amerikai elnökválasztási kampány idején végrehajtott számítógépes támadások mögött. Leszögezte: a Demokrata Párt vezető testületét, az Országos Bizottságot valóban számítógépes támadások érhették, de ennek oka a gyenge számítógépes védelem volt.

A Republikánus Párt számítógépes rendszerébe viszont nem tudtak behatolni a hackerek – állapította meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ő például a hackertámadások nyomán tudta meg, hogy Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje előre megkapta az elnökjelölti viták kérdéseit.

A megválasztott elnök azzal vádolta meg a hírszerzési ügynökségeket, hogy beiktatása előtt még egy utolsó támadást próbálnak ellene intézni ilyen hírek terjesztésével. „Hol élünk, a náci Németországban?” – méltatlankodott Trump. Hozzátette: Oroszország is megmondta, hogy a politikai ellenfelek által fizetett ellenőrizetlen jelentés totális kitaláció, teljesen nonszensz. „HAMIS HÍREK – EGY TOTÁLIS POLITIKAI BOSZORKÁNYÜLDÖZÉS” – írta bejegyzésében.

Szintén határozottan visszautasította Trump szóvivője, Sean Spicer a Buzzfeed című hírportálon ismertetett állítólagos hírszerzési jelentésben foglalt Trump-ellenes vádakat.

Sean Spicer a washingtoni sajtóérkezlet kezdetén kijelentette: a portálon megjelent 35 oldalas összeállítás minden alapot nélkülöz. Spicer azt hangoztatta, hogy a portál baloldali, a választási kampányban végig élesen Trump-ellenes volt, s még a The New York Times című lap is elutasította a portál hitelességét, a vádak megalapozottságát.

Forrás: MTI

Donald Trump határozottan visszautasította az ellene felhozott vádakat

A szóvivő az összeállítást felelőtlennek és felháborítónak nevezte, elutasította, hogy valódi hírszerzési információkon alapulna, s leszögezte: szomorú kísérlet ez arra, hogy egyes sajtóorgánumok még több kattintást könyvelhessenek el internetes oldalaikon. Spicer egyes amerikai médiumok tevékenységét politikai boszorkányüldözésnek minősítette, és szégyenletesnek nevezte.

Több amerikai médium is közzétette azt a 35 oldalas állítólagos hírszerzési jelentést, amelynek alapján a CNN szerint az amerikai hírszerzés arról tájékoztatta Donald Trump megválasztott és Barack Obama hivatalban lévő elnököt, a kongresszus hírszerzési bizottságainak vezetőit, hogy Oroszország Trump lejáratására, zsarolására alkalmas információk birtokában van.

Az iratot elsőként közlő Buzzfeed hírportál felhívta a figyelmet, hogy az állítások hitelessége nem ellenőrzött.

A jelentés fejlécén a „BIZALMAS/ÉRZÉKENY FORRÁS” felirat szerepel, több hónap alatt készített feljegyzések gyűjteménye, és azt állítja, hogy az orosz kormányzat öt éve készíti fel és támogatja Donald Trumpot, s ennek Vlagyimir Putyin orosz elnök által támogatott célja, hogy megossza a nyugati szövetségeseket.

A jelentést állítólag egy magát volt brit hírszerzőként azonosító ügynök állította össze, s az áll benne: Trump elutasított több, „mézesmadzagnak” szánt orosz ingatlanügyletet, de ő és belső köre is rendszeresen fogadott el a Kremltől politikai riválisaira vonatkozó hírszerzési információkat.

„Az orosz hírszerzés egy korábbi magas rangú tisztje azt állítja, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) moszkvai tevékenysége során elég kompromittáló információt gyűjtött ahhoz, hogy megzsarolhassák Trumpot” – fogalmazza meg a súlyos vádat a dokumentum.

„Több, jól tájékozott forrás szerint (Trump) perverz szexuális aktusokban vett részt, amelyeket az FSZB szervezett vagy figyelt meg” – áll a dokumentumban.

A dokumentum szerint bizonyíték van arra, hogy „kiterjedt összeesküvés” volt Trump kampánycsapata és a Kreml között. Trump egyik munkatársa pedig elismerte, hogy a Kreml áll a mögött, hogy a Wikileaks közzétette az amerikai Demokrata Párt szerveréről megszerzett e-maileket. A hírszerzési összegzés szerint ráadásul az információáramlás kétirányú volt. Trump csapata az Egyesült Államokban élő orosz oligarchákról és családjaikról gyűjtött és adott át adatokat Moszkvának.

Az irat azt állítja, Hillary Clintonról is gyűjtöttek a lejáratására alkalmas anyagokat, de az ő esetében inkább lehallgatott beszélgetésekről és telefonhívásokról van szó, nem kínos tevékenységekről. „A dossziét Putyin utasítására a Kreml szóvivője, Peszkov kezeli” – mutat rá a dokumentum.

A Buzzfeed portálnak számolnia kell a következményekkel

Számolnia kell a következményekkel a Buzzfeed amerikai hírportálnak, amiért nyilvánosságra hozta az állítólagos hírszerzési jelentést – hangoztatta a sajtóértekezleten Donald Trump.

Trump nem fejtette ki bővebben, hogy eljárást indít-e a Buzzfeed ellen vagy sem. A politikus csupán annyit mondott: néhány médium hamis híreket közöl, néhány pedig részt vesz a sajtóértekezletén.

Kitartott amellett, hogy a vádaskodás számára a náci Németországot idézi.

Az USA ellen „mindenki” követ el hackertámadásokat

 

Az Egyesült Államok ellen „mindenki” követ el hackertámadásokat, egyebek mellett Oroszország és Kína is – állította Donald Trump.

A megválasztott elnök közölte, hogy a hírszerzés 90 napon belül jelentést fog neki készíteni arról, milyen módon tudja az Egyesült Államok leállítani ezeket a támadásokat.

Arra az újságírói kérdésre, hogy bízik-e az amerikai hírszerző ügynökségekben, Donald Trump leszögezte: ezek az ügynökségek létfontosságú szerepet töltenek be.

„ha Putyin elnök kedveli Trumpot, akkor ez előny és nem teher”

A megválasztott amerikai elnök úgy vélekedett a sajtóértekezleten, hogy amennyiben Vlagyimir Putyin orosz elnök kedveli őt, akkor ez nem teher, hanem előny.

Újságírói kérdésre válaszolva Donald Trump hangsúlyozta: bár előny lehet, hogy Putyin állítólag kedveli őt, de még nem tudja, hogyan jön ki az orosz elnökkel. Reményét fejezte ki, hogy sikerül megtalálnia a hangot Moszkvával.

„Elhiszi bárki is, hogy Hillary Clinton keményebb lett volna Putyinnal, mint én?” – tette fel a kérdést a republikánus párti Trump egykori demokrata párti vetélytársára utalva.

A politikus leszögezte: nincs és nem is lehet üzleti ügye Oroszországgal, és nem is szeretné, ha lenne, mert ez érdekellentétekhez vezethetne.

Hozzátette, hogy a hétvégén kétmilliárd dolláros ingatlanfejlesztési üzletet ajánlottak neki Dubajban, de azt is elhárította, mert elnökként minden érdekellentéttől mentesen akar tevékenykedni.

Peszkov: a Kreml nem gyűjt senkiről sem kompromittáló anyagokat

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője sajtóértekezletén kijelentette, hogy

Moszkvának nincsenek semmiféle kompromittáló anyagai sem Donald Trumpról, sem volt választási ellenfeléről, Hillary Clinton volt külügyminiszterről.

„Ez abszolút kacsa, abszolút kitaláció, abszolút nonszensz. A Kreml nem foglalkozik kompromittáló anyagok gyűjtésével” – mondta.

Szavai szerint a „hisztérikus állapot” fenntartásának az a célja, hogy az orosz-amerikai kapcsolatokat továbbra is a kényszerű hanyatlás állapotában tartsa.

Trump munkahelyteremtést is ígért

„Minden idők legnagyobb munkahelyteremtője leszek az Egyesült Államokban”

– fogalmazott az újságírói kérdéseket megelőző nyilatkozatában Trump, hangsúlyozva, hogy nagyon keményen dolgozik majd ennek érdekében.

Trump a gazdaság olyan fellendítéséről beszélt, amire – mint fogalmazott – senki nem számít.

Az amerikai vállalatok az egyes szövetségi államokon beül bárhol szabadon beruházhatnak, de külföldön csakis magas, Trump által „határadónak” nevezett adó megfizetése után tehetik meg ezt.

A lehető leghamarabb elkezdődik a fal építése az amerikai-mexikói határon

A megválasztott elnök kitért arra is, hogy beiktatása után azonnal megkezdi az egyeztetést az amerikai-mexikói határon építendő falról. Mint mondta: nem akar egy-másfél évig várakozni ezzel, a lehető leghamarabb megkezdik az építkezést. Kitartott amellett, hogy a fal árát a mexikóiak fizetik majd, akár adó, akár közvetlen finanszírozás formájában.

Ugyanakkor fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy tiszteli a mexikói népet, s nem okolja Mexikót azért, hogy korábban szerinte hasznot húzott az Egyesült Államokból.

Hirdetés

Kiemelt

Szupersebességű kommunikáció lézerrel

Hamarosan nagy teljesítményű lézerekkel továbbíthatják az adatokat a Föld és a nemzetközi űrállomás között.

Poszt-trauma

Lassan a máglyán kötnek ki íróink

Agyrém a Harvard egyetem angol szakán.

Ezúttal Frei Tamás kapott egy méretes taslit Deutschtól

A kamuriportok mágusa csak azt kapta, amit érdemelt.

Na, miért ölelgette Demszky az Echo TV riporterét?

Mélyen a szemébe is nézett.

Kiállt az MSZP a milliárdos mellett

Közben trollkodtak is egyet.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!