2017. október 21., szombat, Orsolya napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/dobrindt-elhamarkodott-szocialdemokratak-dontese-hogy-ellenzekbe-vonulnak-2258155/

Dobrindt: elhamarkodott a szociáldemokraták döntése, hogy ellenzékbe vonulnak

MTI
Elhamarkodott a német szociáldemokraták (SPD) döntése, hogy elhajgyják a nagykoalíciót és ellenzékbe vonulnak – közölte Alexander Dobrindt német közlekedési miniszter a vasárnap tartott németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásokat követően.

„Elhamarkodottnak tartom az SPD döntését, hiszen mindannyian felelősséggel tartozunk ezért az országért, így a szociáldemokraták is” – hangsúlyozta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

A szociáldemokrata párt támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt: az exit poll szerint a párt a szavazatok 20-21 százalékát szerezte meg. Martin Schulz, az SPD vezetője elismerte vereségét, s sajtóértesülések szerint a párt vezetése úgy döntött, ellenzékbe vonulnak.

Ezt figyelembe véve, a jelenlegi exit poll adatok ismeretében a választásokon legtöbb szavazatot nyert CDU/CSU pártszövetség a Szabad Demokrata Párttal (FDP) és a Zöldekkel tudná megszerezni a kormányalakításhoz szükséges többséget. A CSU kételyeinek adott hangot, egy ilyen szövetséggel összefüggésben.

Dobrindt az eddigi kormánypártokra nézve keserű választási eredményekről beszélt. A CSU számára ez azt jelenti – mondta – , hogy programját, mindenekelőtt a migrációs- és menekültügyi politikát illetően a küszöbön álló koalíciós tárgyalásokon még erőteljesebben képviselnie kell. A CDU/CSU-tól jobbra álló erőket közömbösíteni kell – tette hozzá.

A CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) immár tartósan országos tényezővé vált a német belpolitikában. Az előrejelzések szerint 13,2 százalékos eredménnyel debütál a Bundestagban.

Hirdetés

Kiemelt

Rák a szemben

A fertőző betegségek terén a legnagyobb változás a kullancsok és rovarok (például szúnyogok) által hordozott betegségek elterjedésében várható.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!