2017. december 11., hétfő, Árpád napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/digitalis-innovacio-kerdeseit-vitatjak-meg-az-eu-csucson-csutortoktol-2269942/

A digitális innováció kérdéseit vitatják meg az EU-csúcson csütörtöktől

MTI
Mindenekelőtt a digitális innováció kérdéseit vitatják meg csütörtök este kezdődő tallinni csúcstalálkozójukon az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői.

Az uniós vezetők nem hivatalos munkavacsorát is tartanak az EU soros elnökségét betöltő Észtország fővárosában rendezett pénteki csúcsértekezlet előestéjén, hogy a közösség előtt álló legsürgetőbb kihívásokról egyeztessenek.

A pénteki ülésnek a tervek szerint a digitális átalakulás, a kiberbiztonság és az adatok szabad áramlása lesz a középpontjában. Mint a kormányfői egyeztetéseknek intézményes keretet adó fórum, az Európai Tanács honlapján írták: az ülés célja, hogy magas szintű párbeszéd kezdődjön a digitális innovációs tervekről, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a kontinens a technológiai fejlődés élén járva a világ éllovasává válhasson a digitális megoldások terén.

Egyes szakértők szerint ugyanakkor az eredetileg tervezett napirendet háttérbe szoríthatják az aktuálisabb ügyek, például az Egyesült Királyság kilépéséről szóló tárgyalások, a populista erők megerősödését hozó német választások vagy az Emmanuel Macron francia államfő által bemutatott uniós reformelképzelések.

Észt kormányzati tisztségviselők szerint viszont nem kell attól tartani, hogy egyéb kérdések fogják uralni a találkozót. „Meglepődnénk, ha nem használnák ki a lehetőséget, hogy a digitalizációról beszéljünk” – mondta egy illetékes.

Sajtóhírek szerint a tanácskozás végén nem várható záródokumentum vagy közös nyilatkozat elfogadása, mindössze az észt uniós elnökség fog jelentést készíteni az ülésről, amelyet majd az októberi EU-csúcson fogadnak el. Jüri Ratas észt kormányfő „szóbeli végkövetkeztetéseket” fog levonni a találkozót lezáró sajtótájékoztatón – mondták bennfentes források.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt írta a résztvevőknek küldött meghívólevelében, hogy az utóbbi években „több problémát is sikerült megoldani Európában, ami a helyzet javulását eredményezte, így most derűlátóbban tekinthetünk a jövőbe”.

Rámutatott, hogy komoly előrelépés történt a migrációs válság kezelésében, a biztonság- és a védelempolitika terén, illetve a gazdasági helyzet tekintetében, de hangsúlyozta, hogy a munka még nem ért véget, ezeken a területeken is sok még a tennivaló.

A találkozón az előzetes várakozásokkal ellentétben jelen lesz Theresa May brit miniszterelnök is, spanyol kollégája, Mariano Rajoy viszont lemondta részvételét a hétvégi katalóniai függetlenségi népszavazás miatt. Az EU jövőjéről rendezett három legutóbbi csúcstalálkozón nem vett részt a brit kormányfő.

Kiemelt

Sorokra vágott újság

Kína partjaitól 200 kilométerre Tajvan igyekszik kitörni a rohamléptekben fejlődő rivális sárkány szorításából. Az ország apró mérete ellenére méltán szerepel a világ legjeinek szinte összes toplistáján.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!