2017. november 21., kedd, Olivér napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/derulatoan-nyilatkozott-brexitrol-folyo-targyalasokrol-brit-kormanyfo-2373763/

Derűlátóan nyilatkozott a Brexitről folyó tárgyalásokról a brit kormányfő

MTI
„Építő jellegű légkörben” folynak a Nagy-Britannia uniós kiválásáról szóló tárgyalások – jelentette ki Theresa May brit kormányfő a londoni parlamentben hétfőn a tárgyalások legutóbbi szakaszáról tartott beszámolójában.

Mint mondta, „nagyratörő és határozott” az ország jövőjét és Brexitről folytatott tárgyalásokat illetően. „Ha közösen lépünk előre, ennek az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti közös erőfeszítés és törekvés alapján kell történnie” – mondta a kormányfő.

Az uniós állampolgárok jogaival kapcsolatban a miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a következő pár hétben sikerül megállapodásra jutni az unióval.
Theresa May kijelentette: bízik abban, hogy a tárgyalások a decemberi uniós csúcstalákozóig eljutnak a végső szakaszba. Hozzátette: azt várja, hogy a brit parlament előbb szavazzon a Brexitről kötendő végleges megállapodásról, mint az az Európai Parlament elé kerül.

„Megmondtuk, hogy ebben a házban szavazás lesz a megállapodásról, és azt várjuk, hogy előbb megtörténik itt az szavazás, mint az Európai Parlamentben” – jelentette ki.

Nagy-Britannia tárgyalást akar folytatni az unióval a kiválás utáni kereskedelemről és kapcsolatokról, az uniós vezetők szerint azonban még nem sikerült elegendő eredményt elérni a kiválás feltételeiről, egyebek mellett a Nagy-Britannia által az uniós kötelezettségei fejében fizetendő összegről.

May közölte: Nagy-Britannia annyit fizet, amennyivel tartozik, az általa javasolt 20 milliárd euró azonban jóval alatta marad az Európai Unió által becsült 60 millió eurónak. A kormányfő azt nem tudta megmondani, hogy az összegről szóló törvény mikor kerül az illetékes parlamenti bizottság elé. Hangsúlyozta: világos, hogy addig nem lehet megállapodni a kiváláskor fizetendő összegről, amíg nincs megállapodás a Brexit utáni kapcsolatokról.

Hangsúlyozta, hogy „pontonként megyünk végig a potenciális kötelezettségeinken”. London és az unió június 19-én kezdte meg Brüsszelben a kiválás feltételeiről folytatott tárgyalásokat, miután a Brexitről tartott népszavazáson 51,9 szavazott a kiválás mellett. A tárgyalások a tervek szerint 2018 novemberéig tartanak, ami után a tagállamok parlamentjének fél éve van a megállapodás ratifikálására.

Hirdetés

Kiemelt

A szellemi háttér fontossága

Egy nép életképessége koroktól függetlenül jórészt a kor szellemi hátterétől függ. Ezt nevezhetjük népléleknek is. A régmúlt nemzeti felfogása jelentősen eltért a maitól.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!