2017. március 23., csütörtök, Emőke napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/csufos-pofont-kapott-beppe-grillo-1316032/

Csúfos pofont kapott Beppe Grillo

Guy Verhofstadt frakciója nem kér a volt humorista euroszkeptikus pártjából

Két szék közül a pad alá eshet Beppe Grillo, az olasz euroszkeptikus párt vezetője. A volt humorista ugyanis kijelentette, hogy az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elhagyja az Európai Parlamentben a brit függetlenségi párttal közös frakcióját, és a liberálisokhoz csatlakozik. „A UKIP elérte célját, a brit referendumon többségbe kerültek a kilépés támogatói, ezzel azonban megszűnt a közös politikai cél” – írta az olasz politikus. A bökkenő csak az, hogy az EP liberális frakciója, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) nem fogadta el a csatlakozási kérelmet, hiába egyeztettek hónapok óta. Kétharmados többségre lett volna szükség, ám ezt nem kapták meg a liberális politikusoktól. „A csatlakozást az olasz párt tapasztalatlansága ítélte kudarcra”, ismerte be a mozgalom egyik EP-képviselője, Piernicola Pedicini. „Továbbra is alapvető nézetkülönbségek vannak fontos európai ügyeket illetően, nincs elég közös alap a csatlakozási kérelem elfogadásához” – nyilatkozott az ALDE vezetője, Guy Verhofstadt. Beppe Gillo néhány soros bejegyzésében úgy reagált: szerinte az európai hatalmi rendszer nem engedte, hogy a mozgalom átüljön a liberális frakcióba, amely így a harmadik legnagyobb lehetett volna az EP-ben.

Forrás: Reuters

A mozgalom vezetőjét sokan bírálták, amiért egyedül döntött a váltásról

A pártvezető egyébként online szavazásra bocsátotta a frakciócsere kérdését, amelyet a mozgalom szimpatizánsai 78,5 százalékban támogattak. Az olasz sajtó arról ír, hogy a frakció cseréjét anyagi érdekek is motiválták, hiszen a UKIP távozásával az olasz párt majd frakció nélkül marad, így 700 ezer euró EP-támogatástól esik el. A fordulat mások szerint egy jelzés, hogy a mozgalom levetkőzi az eddigi, radikális euroszkepticizmusát, tekintettel az Olaszországban 14 hónapon belül esedékes választásokra. Grillo hosszú ideje ellenzi ugyanis az olasz eurozóna-tagságot, népszavazást is kezdeményez az olasz valutáról. A problémája azonban nem az uniós tagság, bár a két kérdést gyakran összemossák a nemzetközi médiában.

Grillót támadások érték saját pártján belül is: sokan megorroltak rá, amiért előzetes bejelentés nélkül tette fel blogjára a szavazást. Támogatói közül sokan bátornak nevezték a frakcióváltás tervét, mások szerint a mozgalom csúfos pofont kapott az EP-ben, míg voltak, akik szerint Beppe Grillo ismét egyedül és rosszul döntött a párt sorsáról. Nem tudni, hogy mi lesz az Öt Csillag Mozgalom jövője az EP-ben: Grillo most azon dolgozik, hogy a következő ciklusra új frakciót hozzon létre Közvetlen Demokráciamozgalom névvel.

Hirdetés

Kiemelt

Orbán Viktor: erősíteni kell Európa védelmi rendszerét

A miniszterelnök felhívta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár figyelmét arra, hogy fel kell gyorsítani a Nyugat-Balkán integrációját az Európai Unióba és a NATO-ba.

Poszt-trauma

Szavazás: magyar lett az Év EP-képviselője

Már tavaly is döntős volt. Vajon ki lehet az?

Alföldi Róbert hazudik

Azt állítja, soha nem politizált direkten a színpadon.

Megalázó sms-eket küldözgetnek a HírTV vezetői a távozóknak

Tovább bomlik Simicska tévéje.

Orbánt támadja Németország leendő diktátora

A német szoci bosszút forral.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!