2016. július 28., csütörtök, Szabolcs napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/csodok-sorozatat-hozhatja-az-ujabb-valsaghullam-318889/

Csődök sorozatát hozhatja az újabb válsághullám

Olaszország lehet a gyenge láncszem a következő európai krízisben
William White, az OECD prominens tisztségviselője szerint nemsokára újabb csődhullám söpörhet végig a világon, s az erre utaló előjelek komolyabbak, mint amelyek előrevetítették a 2008-as válságot.

A világ pénzügyi helyzete mára olyan bizonytalanná vált, hogy rövidesen ismét csődök sorozatának lehetünk tanúi – állítja William White, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) felülvizsgálati bizottságának elnöke, a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) volt vezető közgazdásza. – A helyzet rosszabb, mint 2007-ben volt. Makrogazdasági muníciónkat lényegé­ben már mind ellőttük a visszaesés elleni harcban – nyilatkozta a szakember a Telegraph brit napilapnak. White azon kevés bankárok egyike, akik figyelmeztettek a nyugati pénzügyi rendszer fokozódó válságára a nyolc évvel ezelőtti krízis kitörése előtt, s megjósolták a válságot kirobbantó Lehman Brothers brókercég és befektetési bank bukását. White szerint az utóbbi nyolc esztendőben olyan mértékben halmozódott fel világszerte az adósságtömeg, hogy bármikor kitörhet a baj.– A következő recessziós időszakban aztán nyilvánvalóvá válik majd, hogy a tartozásokat sohasem fogják törleszteni vagy visszafizetni. Ez sokaknak nagyon kényelmetlen lesz, mivel addig azt hitték, van valamijük, ami ér is valamit – állítja. A vezető bankár úgy véli, hogy az európai hitelintézeteknek előbb-utóbb adósságelengedéssel kell szembenézniük, különösen, hogy kontinensünkön immár ezermilliárd dollár kétes kintlévőség gyűlt össze. Ráadásul a feltörekvő piacok is fontos részét képezik a problémának, annak ellenére, hogy nyolc évvel ezelőtt, a Lehman Brothers csődje után részben ők jelentették a probléma megoldását.

A héten Davosban, a Világgazdasági Fórumon összegyűlt közgazdászok szerint is ez lesz a legkockázatosabb év 2008 óta. Míg Kínában a gazdaság gyengélkedése kelt félelmet a világban, Amerikában a Fed kamatemelési tervei borzolják a kedélyeket, az olajár pedig zuhan, addig Európában a jelenlegi bizonytalanság közepette Olaszország, közelebbről az olasz pénzügyi rendszer lehet a pillanat következő áldozata. Az „állatorvosi ló” az ország harmadik legnagyobb bankja, a Monte dei Paschi, amely az év eleje óta 50 százalékot veszített piaci értékéből, a zuhanásnak még nincs vége – állítják elemzők. A többi olasz pénzintézet rosszhitel-állománya több mint 200 milliárd euróra rúg.

Hirdetés

Kiemelt

GloriettÚjjáéled a Szent István-terem

A színpompás terem kultúrtörténeti és turisztikai jelentőségéről, a felújítás menetrendjéről a roppant összetett munkálatokat koordináló Rostás Péter művészettörténészt kérdeztük.

Poszt-trauma

Soros beindította a pénzágyúit: veszélyben a mesterterv

A spekuláns egyre szaporodó ráncait csak Hillary vasalhatja ki.

Csak, hogy a bajor belügyminiszter is megértse

„Nem fogtok nyugodtan aludni a házaitokban”.

Kapocs Nizza és München között: csemege összeesküvés elmélethez

Egy német újságíró mind a két helyszínen videón rögzítette a véres eseményeket.

Gyurcsány anyósa jelentett

Most meg kéne lepődnünk?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!