2017. július 24., hétfő, Kinga, Kincső napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/bepanaszoltak-magyar-eu-biztost-1701052/

Bepanaszolták a magyar EU-biztost

A román külügy a bukaresti látogatás hiányát kifogásolja
Levélben tiltakozott a román külügyminisztérium Jean-Claude Junckernél, az Európai Bizottság elnökénél amiatt, hogy a hét végi kolozsvári FUEN-kongresszusra hivatalos Navracsics Tibor EU-biztos nem készül ellátogatni a román fővárosba is.

A bukaresti diplomácia óriási hibát követett el az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) május 17-től Kolozsváron rendezendő kongresszusához való viszonyulásával, tartja Kelemen Hunor. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) zilahi kongresszusán tartott beszédében a szövetség elnöke megengedhetetlennek nevezte, hogy a külügy egyes meghívottakat megpróbált lebeszélni a részvételről. Ebbe a sorba illeszthető az a méltatlankodó levél is, amelyet Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság (EB) elnökének küldtek, és amelyben értetlenségüknek adtak hangot, hogy Navracsics Tibor, az EB kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa részt vesz a FUEN-kongresszuson, Bukarestbe azonban nem megy el. Kelemen „dühös zárójelként” megfogalmazott kritikája szerint a román diplomácia folyamatosan arra törekszik, hogy megakassza az erdélyi magyarság törekvéseit, azokat a nemzetközi közvélemény előtt rossz fényben tüntetve fel. A román rosszallás elsősorban arra vezethető vissza, hogy a FUEN az RMDSZ oldalán vett részt a kisebbségvédelmi európai kezdeményezés ügyé­ben az Európai Bizottság ellen indított perben, amelyet a felperesek nemrég megnyertek az Európai Unió Bíróságán. Románia a Minority SafePacket elutasító Európai Bizottság oldalán vett részt a perben.

Forrás: Havran Zoltán

Navracsics Tibor egy nemzetiségi rendezvényen vesz részt a hét végén Kolozsváron

„Ha külpolitikai vezető lennék, nem hazudnám tele a fél világot, és nem állítanék valótlanságot a magyar kisebbség helyzetéről. Ha valóban értéknek tekintem a nemzeti kisebbségeket, ahogy azt a minap is nyilatkozta a külügyminiszter, az ő oldalukon állnék, mert nehezen fér össze az ezzel ellentétes cselekedet. Ha külügyi vezető lennék, párbeszédre hívnám a magyar kisebbség vezetőit, és nem számonkérném, ki mihez nyújt támogatást, miért keres velünk partnerséget, miért fogad bennünket, miért áll szóba velünk, miért küld képviselőt a rendezvényeinkre. Ha én lennék a külügy irányítója, a párbeszédet választanám, és nem az áskálódást” – fogalmazott az RMDSZ-kongresszus pulpitusán a szövetségi elnök.

A szociáldemokraták elnöke, Liviu Dragnea időközben „pontosította” az RMDSZ kormánytagságára tett zilahi meghívását. A Romania TV hírtelevízióban úgy fogalmazott, hogy csak helyi szintű együttműködést ajánlott, de a központi együttműködéstől sem zárkózik el, ha a koalícióban felvetődik ennek a lehetősége. Kelemen Hunor szerint az RMDSZ-t egyelőre nem foglalkoztatja a kormányra lépés kérdése, elsődleges céljának azt tekinti, hogy tartalommal töltsék meg a kormánypártokkal kötött parlamenti együttműködési megállapodást.

Kiemelt

Küszöbön áll egy történelmi transzatlanti szakadás az USA újabb oroszellenes szankciói miatt

A szankciók azzal fenyegetnek, hogy szétverhetik a transzatlanti és G7-es egységet a Krím félsziget és Ukrajna megszállását illetően.

Poszt-trauma

Intő jel

Ha valakit Guy Verhofstadt vereget hátba...

Obama transzgender öröksége tovább élhet az amerikai hadseregben

Mehet a közös zuhanyzás.

Külhonban is magyarul

Történelmi bejelentést tett Tusnádfürdön az MTVA vezérigazgatója.

Merénylet

A rossz fújásnak is vannak fokozatai.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!