2017. július 21., péntek, Dániel, Daniella napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/belehalt-seruleseibe-venezuelai-kormanyellenes-tunteteseken-meglott-rendor-1724497/

Belehalt sérüléseibe a venezuelai kormányellenes tüntetéseken meglőtt rendőr

MTI
Belehalt sérüléseibe az a rendőr, akit fejlövés ért az észak-venezuelai Carabobo szövetségi állam fővárosában, Valenciában tartott egyik ellenzéki tüntetés során a hét elején – közölte pénteken Francisco Ameliach, az állam kormányzója Twitter-üzenetében.

A rendőr halálának okát illetően Néstor Reverol venezuelai belügyi és igazságügyi miniszter elmondta, hogy a hétfői tüntetés során az áldozatot a fején érte az orvlövészek fegyveréből leadott lövés. A belügyi és igazságügyi tárca vezetője nem részletezte, hogy milyen szervezet orvlövészeiről van szó.

Múlt pénteken Nicolás Maduro venezuelai elnök azzal vádolta meg április eleje óta tüntető ellenzékét, hogy orvlövészeket vet be a civil lakosság ellen a demonstrációkon.

A hétfői tüntetéseket az ellenzék nagy részét tömörítő Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) szervezte, mely a városi autópálya keleti kijáratához hívta tüntetni híveit. Az autópályán összegyűlt tömeget végül az állami rendőrség és a venezuelai csendőrség könnygázzal oszlatta fel. A tüntetés feloszlatása után Henrique Capriles ellenzéki vezető Twitter-profilján arról számolt be, hogy a rendőrség a könnygáz bevetése mellett gumilövedékekkel lőtte a tüntetőket, heten megsebesültek és több embert őrizetbe vettek.

A venezuelai tüntetések azután kezdődtek, hogy az elnökhöz hű legfelsőbb bíróság március 30-i döntésének értelmében megpróbálta minden hatalmától megfosztani az ellenzék által uralt parlamentet. Habár a legfelsőbb bíróság később – komoly belföldi és külföldi bírálatokat követően – visszavonta korábbi határozatát, az ellenzéki képviselők és tüntetők ragaszkodnak a jogászok menesztéséhez.

Az ellenzék az államfőt okolja az országban kialakult súlyos gazdasági válságért, amely drámai mértékű ellátási nehézségekhez vezetett a kőolajban gazdag Venezuelában. Nicolás Maduro alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásával és az alkotmány reformjával akarja megoldani a válságot, az ellenzék azonban bojkottálja az elnök erről szóló terveit.

Capriles elmondása szerint a április elején kezdődött tüntetéshullámban eddig legalább 50 ember vesztette életét, 13 050 ember sebesült meg, és körülbelül 2460 embert vettek őrizetbe, valamint megduplázódott a „politikai foglyok” száma, melyet 300 körül becsült. A venezuelai ügyészség még nem erősítette meg az ellenzéki vezető által közölt számokat. Az igazságügyi testület adatai szerint eddig 46-an lelték halálukat a kormányellenes tüntetések során.

Kiemelt

Orbán Viktor: zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben

A magyar miniszterelnök egy izraeli lapnak adott interjút, amelyben méltatta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel meglévő, kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatát.

Poszt-trauma

Merénylet

A rossz fújásnak is vannak fokozatai.

Újabb nehéztüzérrel támadnak a ballibek

Konrád György is feltűnt a színen.

TGM porig alázta a Momentumot

A ballib megmondóember lerajzolta őket, majd összetépte.

Dobtak egy hátast

És hol vannak még Hosszú Katinkáék?!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!