2017. augusztus 24., csütörtök, Bertalan napja
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/kulfold/az-usa-immar-kina-ellenes-lepesekre-keszul-2043877/

Az USA immár Kína-ellenes lépésekre készül

Az Oroszország ellen elfogadott amerikai szankciókat követően az Egyesült Államok előterjesztést készít a „tisztességtelen” kínai kereskedelmi gyakorlat ellen.

Ha a helyzet eszkalálódik, írja az erről szóló cikkének összefoglalójában a független német hírportál, a Deutsche Wirtschafts Nachrichten, akkor a legrosszabb esetben a szankciók és ellenszankciók spirálja indulhat meg, ami az eddig működő világkereskedelmi- és valutarendszert fogja megrázkódtatni.

Figyelemre méltó az, olvasható a cikkben, hogy nem csak az Oroszországgal fenntartott gazdasági kapcsolatok romlanak, hanem felsejlik a kereskedelmi háború kitörése Kínával.

A brit Reuters hírügynökség szerint az elkövetkező napokban, de lehet, hogy már ma, Trump beszédet tart és előterjesztést, „memorandumot” ír alá, amely következményekkel jár a kínai kereskedelmi gyakorlatok ellen, kifogásolva azt, hogy Kína állítólag megsértette a szellemi tulajdon szabályait.

A tervezett intézkedések messze hatók és azok teljes mértékben alkalmasak arra, hogy egy kereskedelmi háború kezdetét jelentsék. Elképzelhető, hogy az első büntetés hamarosan olyan lépésekben jelenik meg, amelyeknek az USA-ban lennének következményei az olcsó kínai acél- és alumíniumimporttal szemben a vámok és kereskedelmi volumenek korlátozása terén.

Trump elnöksége elején egyértelművé tette, hogy Kína és Németország ellen lépne fel. Az Oroszország elleni szankciók elsősorban a német energiagazdaság ellen irányulnak, amely az Északi Áramlat 2-vel megkísérli, hogy bizonyos mértékű geopolitikai függetlenségre tegyen szert az energiaellátásban.

Kína egészen biztos, hogy nem marad tétlen és nyilván be fogja kapcsolni a WTO-t, a Világkereskedelmi Szervezetet. Tegnap a pekingi kereskedelmi minisztérium szóvivője kijelentette, országa a szellemi tulajdonjogra összpontosítja figyelmét.

Az országnak igen komoly aduk vannak a kezében, így az amerikai szójabab import. A kínai állami médiában már hallható volt, hogy a kormány mindenfajta szankciót arányosan fog megválaszolni.

A szenátusban Chuck Schumer, a demokraták vezetője már egyenesen azt követelte, hogy Trump ne fecsérelje az idejét a kínai kereskedelmi gyakorlatok vizsgálatával, hanem azonnal léptessen életbe konkrét intézkedéseket Kína ellen

A cikk azzal zárul, hogy az USA és Kína között a feszültség az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt, miután a Trump kormány azt követelte Pekingtől, hogy csökkentse acéltermékeinek gyártását a globális túltermelés csökkentése érdekében, de erre Kína nem volt hajlandó.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!